Codul Muncii stabilește în detaliu drepturile pe care le au angajații în timpul desfășurării activității, dar și în cazul concedierii de către angajatori.
Angajații concediați în mod injust au mai multe opțiuni disponibile pentru a contesta decizia angajatorului, în special atunci când concedierea nu este justificată de prestația salariatului la locul de muncă.
Codul Muncii. Ce pot face angajații dați afară pe nedrept
Când un salariat este concediat pe motive care nu sunt legate de comportamentul său, este important să știe că are dreptul la măsuri active de combatere a șomajului și la compensații.
Potrivit reprezentanților firmei de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații, în România au fost înregistrate numeroase cazuri în care angajatorii au efectuat concedieri abuzive, contrar dispozițiilor din Codul Muncii.
Aceștia afirmă că în majoritatea situațiilor, salariatul a avut posibilitatea să conteste decizia de concediere în instanță și chiar să obțină câștig de cauză.
„Dacă instanța de judecată anulează decizia de concediere, angajatorul va fi obligat la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
La solicitarea salariatului instanța care a dispus anularea concedierii va repune părțile în situația anterioară emiterii actului de concediere, însă dacă acesta nu solicită repunerea în situația anterioară, contractul individual de muncă va înceta de drept la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești”, spun reprezentanții casei de avocatură, potrivit Fanatik.
Angajații pot apela și la un avocat
De altfel, dacă un angajat descoperă că a fost concediat pe nedrept de către angajator, este recomandat să solicite asistența unui avocat cu expertiză în dreptul muncii, litigii de muncă și proceduri de concediere a salariaților în România.
Dacă drepturile salariatului referitoare la încetarea relațiilor de muncă sunt încălcate, avocatul poate furniza asistență juridică specializată în această problemă.
„Concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă ce rezultă din desființarea locului de muncă ocupat de salariat.
Aceasta se poate realiza atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv”, se arată în Codul Muncii.