Primul an în care România a aliniat două echipe în grupele Ligii Campionilor s-a soldat cu un dezastru.
Liga Campionilor rămâne, deocamdată, o provocare căreia fotbalul românesc nu-i poate face faţă, chiar dacă Liga I a avut, în acest sezon, două echipe în grupe pentru prima oară în istoria competiţiei. Concluzia se desprinde în urma rezultatelor obţinute de CFR Cluj şi Steaua, echipe de top în campionatul intern, dar incapabile să ţină piept adversarilor din Champions League. Reprezentantele fotbalului nostru nu numai că au ratat calificarea în primăvara europeană (fie în Liga Campionilor, fie în Cupa UEFA), dar stau prost şi în clasamentul general al celor 32 de echipe care au luat parte la faza grupelor.
Cu CFR Cluj pe locul 27, iar Steaua - penultima (doar elveţienii de la Basel au înregistrat rezultate mai proaste), fotbalul românesc a fost ciuca bătăilor în această toamnă. 9 înfrângeri din 12 meciuri au suferit CFR şi Steaua, câştigând doar 14 la sută dintre punctele puse în joc. PE TOBOGAN
Haosul şi amatorismul au tras Steaua în jos
Cazul echipei Steaua este unul atipic chiar şi la nivel european. În general, formaţiile care au continuitate în competiţiile de înalt nivel devin tot mai performante odată cu acumularea experienţei.
Plusul decisiv se înregistrează în primul rând la nivel organizatoric şi administrativ (conducătorii clubului învaţă să-l gestioneze tot mai eficient), dar şi la nivelul echipei, unde jucătorii şi antrenorii capătă experienţa marilor competiţii. Sumele mari care vin de la UEFA completează aceste avantaje, totul reflectându-se în performanţele tot mai bune ale echipei. „Înainte“ ca racul
La Steaua, lucrurile se petrec însă exact pe dos. Deşi au avut ocazia să viziteze cluburi şi echipe celebre, cu organizare perfectă (Real Madrid, Arsenal, Lyon, Sevilla, Bayern), şefii „roş- albaştrilor“ par să nu fi înţeles mare lucru. După cum se poate observa din tabelul alăturat, Steaua a obţinut rezultate tot mai proaste cu fiecare campanie scursă. Zecile de milioane de euro venite de la UEFA au fost risipite pe fotbalişti fără valoare sau pe „valizele“ din Liga I, antrenorii s-au perindat pe banca tehnică precum călătorii pe peronul Gării de Nord, iar conducerea administrativă se arată de-a dreptul incompetentă. Dacă, în sezonul 2006-2007, Steaua obţinea cinci puncte, termina grupa pe locul trei şi elimina o echipă de top (Dinamo Kiev), în anul următor s-a înregistrat un regres evident, deşi adversarii nu mai erau la fel de puternici (cel puţin la nivelul palmaresului). Anul acesta, refluxul a continuat, transformându-se într-o adevărată catastrofă: s-au înscris mai puţine goluri, primindu-se, în schimb, mai multe.