Pentru aceasta vara sunt anuntate calduri sufocante, incendii puternice si seceta. Inca de maine, temperaturile urca la 38 de grade Celsius.
Meteorologii pregatesc o avertizare cu „Cod rosu” pentru toata tara. Prognozele pentru urmatoarele luni anunta ca Romania va fi stapanita de canicula: pana la sfarsitul lui august am putea avea parte de temperaturi maxime care sa depaseasca cu mult media ultimilor ani, dar si de seceta si incendii puternice.
De altfel, avertizarea cu „Cod galben”, transmisa ieri de meteorologi pentru urmatoarele zile, s-ar putea transforma, inca din acest weekend, intr-una cu „Cod portocaliu”. Pe de alta parte, specialistii de la Apele Romane sustin ca seceta s-a instalat deja in intreaga tara, iar in lunile iulie si august vor seca raurile. „Daca va fi nevoie, vom merge pana la rationalizarea apei”, a punctat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul de interne, Cristian David.
Prefectii, „cantonati” la locul de munca Ieri, ministrul de interne le-a cerut reprezentantilor autoritatilor locale sa ramana in localitatile pe care le reprezinta si sa inventarieze zonele in care populatia ar putea ramane fara apa potabila din cauza caniculei prelungite si a secetei.
„Am dispus, in primul rand, tuturor prefectilor si directorilor de servicii deconcentrate sa fie intr-un dispozitiv permanent in aceasta perioada si sa renunte la orice deplasari inutile in teritoriu sau in afara tarii. (...) La nivelul fiecarui judet, prefectii vor inventaria localitatile afectate de seceta. Pe de alta parte, autoritatile locale vor trebui sa identifice, in cel mai scurt timp, variante pentru asigurarea apei potabile pentru locuitorii din zonele afectate grav de canicula”, a spus David.
El a explicat ca pompierii vor livra apa potabila populatiei din localitatile afectate in asa fel incat sa nu pericliteze interventiile la incendii. „In caz de canicula prelungita este de asteptat ca numarul incendiilor sa creasca. Asa ca am avertizat prefectii sa apeleze la pompieri numai in situatii speciale, iar livrarile de apa sa se faca numai dupa un orar stabilit anterior”, a mai precizat acesta.
Apa cu „ratia” pentru marii consumatori Totodata, ministrul a facut apel la primari sa anunte in timp util prefecturile cu privire la posibilitatea ca unele localitati sa ramana fara apa potabila. „Acolo unde autoritatile au promovat proiecte privind aductiunea cu apa, acestea vor fi finantate cu prioritate pentru a asigura resursele suplimentare de apa”, a adaugat David. El a precizat ca, daca situatia o va impune, se va merge pana la rationalizarea apei.
„Va fi restrictionata mai intai apa pentru sisteme de irigatii, apoi furnizarea catre marii consumatori (uzine, fabrici) care, in acelasi timp, vor fi obligati sa-si imbunatateasca instalatiile de alimentare cu apa pentru a evita pierderile. In niciun caz nu se va ajunge la restrictionarea furnizarii de apa catre populatie”, au explicat oficialii de la Apele Romane.
Mai mult, in aceste zile, reprezentantii Directiilor pentru Sanatate Publica vor verifica si calitatea apei potabile, in special a celei din fantani, si vor instala, mai ales in marile orase, puncte stradale de prim ajutor, destinate batranilor si cardiacilor.
In acelasi timp, reprezentantii Directiilor Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor vor fi obligati sa monitorizeze starea de sanatate a animalelor si sa anunte din timp eventuala aparitie a unor cazuri de boli infectioase ce se pot transmite la om.
ULTIMA ORA (09:00)
Patru persoane decedate azi-noapte la Braila
Patru persoane din Braila au facut stop cardio-respirator si au decedat marti noapte din cauza caldurii, anunta Rompres.
Cele patru persoane decedate sunt o femeie de 73 de ani si trei barbati in varsta de 45, 50 si 81 de ani.
Caldura din ultimele zile a facut primele victime: trei morti si sute de lesinuri
Trei persoane au murit la inceputul acestei saptamani, posibil din cauza caldurii, iar zeci de oameni lesina zilnic pe strada, sustin medicii specialisti de pe ambulante. In Bucuresti, aproape 1.000 de oameni apeleaza zilnic Salvarea, iar la Iasi, Cluj, Timisoara se primesc zilnic peste o suta de telefoane, multi dintre pacienti fiind cardiaci, hipertensivi ori cu afectiuni respiratorii.
Si in orasele mai mici, cum sunt Craiova ori Braila, numarul solicitarilor la Salvare s-a dublat, iar medicii de pe ambulanta abia mai pot face fata cazurilor, fiind cam trei-patru specialisti in medicina de urgenta la peste 200 de cazuri grave. Probleme au in special varstnicii cu boli cronice, dar nici tinerii nu sunt scutiti de neplacerile pe care le provoaca temperaturile crescute.
Tinerii cad pe strada fiindca nu mananca bine „Multi lesina pe strada fiindca nu beau apa si nu mananca bine inainte sa iasa din casa”, spune medicul George Niculescu, specialist in medicina de urgenta la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti. Numai ieri, 38 de tineri au lesinat pe strada la Bucuresti, 20 la Timisoara si 6 la Craiova. „In weekend am avut insa record de lesinuri. Au fost 21 de persoane care au cazut pe strada”, a declarat asistenta Mirela Ivancea de la Ambulanta Dolj.
Canicula da batai de cap si iesenilor. Doctorii de la Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) Iasi spun ca numarul persoanelor care au nevoie de ingrijiri medicale din cauza caldurii a crescut usor in ultimele zile. „Avem in jur de 20-25 de pacienti pe zi care cer ajutorul nostru. Sunt deopotriva tineri si batrani”, a declarat Radu Calistru, purtator de cuvant al SJA Iasi.
Sunati la Salvare cand aveti palpitatii Persoanele care au probleme cu glanda tiroida, batranii, copiii ar trebui sa evite iesirile pe canicula”, spune medicul Garofita Nicolae. Daca sunteti nevoiti sa iesiti pe caldura, purtati sapca sau palarie si haine din materiale cat mai naturale, care nu favorizeaza transpiratia. Din cand in cand puneti cate o compresa rece pe frunte. La primele semne de lesin, retrageti-va la umbra, iar daca acestea persista si sunt dublate de palpitatii, sunati la Salvare. (Au colaborat Mirela Cimpoi, Georgeta Petrovici)
RECOMANDARI
Nu beti apa rece ca gheata! Sarurile de rehidratare, ceaiurile de menta si fructele previn deshidratarea organismului in perioadele caniculare. Pentru ca nu atat pierderea apei din organism va face sa va simtiti rau, ci eliminarea sarurilor minerale din organism (calciu, potasiu, magneziu), medicii va sfatuiesc sa suplimentati cu saruri luate de la farmacie, pe care le amestecati cu aproximativ o jumatate de litru de apa.
„Daca pierdeti mult calciu sau potasiu prin transpiratie, primele simptome sunt crampele musculare si palpitatiile”, spune medicul de urgenta Rodica Marinescu, de la Serviciul Ambulanta al Municipiului Bucuresti.
In loc sa consumati litri intregi de lichide, care favorizeaza transpiratia si pierderea sarurilor minerale, medicii va sfatuiesc sa beti aproximativ doi litri de lichide pe zi, la care adaugati multe fructe.
„Lichidul din fructe va sta mai mult in organism decat cel baut ca atare”, mai spune specialistul in medicina de urgenta. De preferat este apa la temperatura camerei, deoarece lichidele reci ca gheata va fac sa transpirati mai tare. De aceea se prefera ceaiul de menta caldut, care mai are si o aroma racoritoare.
Temperaturile ridicate creeaza organismului un disconfort fizic atat de mare, incat acesta isi va mobiliza toate resursele pentru a face fata stresului. „Creierul va fi si el suprasolicitat, deoarece se va stradui, in plus, sa organizeze activitatile care sunt de facut”, explica dr. Marinescu. Asa se justifica si apatia ori lipsa chefului de a munci sau de a finaliza orice alta activitate. (Ionela Croitorescu)
ATENTIONARE 38 de grade Celsius si judete fara apa potabila
De maine pana duminica, in cursul dupa-amiezelor, canicula si disconfortul termic vor da batai de cap romanilor din sudul Crisanei, Banat, Oltenia, Muntenia si jumatatea sudica a Moldovei. Temperaturile se vor situa in jurul valorilor de 37-38 de grade C, iar indicele temperatura-umezeala se va situa in jurul pragului critic de 80.
De altfel, judetele Vaslui si Buzau se lupta deja cu criza de apa. In ultimele 48 de ore pompierii au fost nevoiti sa livreze, cu autospecialele, apa pentru oameni si animale in alte trei localitati vasluiene: Valea lui Darie, Bacani si Baltateni. Probleme similare au aparut si in Buzau, unde, de trei zile, localnicii din comuna Magura primesc apa, cu ratia.
PROGNOAZA
In iulie si august vor seca raurile Specialistii de la Apele Romane sustin ca seceta s-a instalat deja in intreaga tara. „Ne aflam in perioada de seceta pedologica sau agricola: continutul de umiditate din sol nu este suficient pentru a satisface nevoia de apa a recoltelor in cultura”, sustin acestia.
Potrivit estimarilor, problemele se vor accentua in lunile iulie si august, cele mai afectate fiind judetele Constanta, Tulcea, Botosani, Iasi, Vaslui, Vrancea, Bacau, Olt si Teleorman, unde debitele raurilor vor avea valori cuprinse intre 10 si 30 la suta din cele normale. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca in cea mai mare parte a tarii, exceptand zona de vest, debitele raurilor vor scadea la 50% din valoarea normala.
Cititi si: Caldura alunga avantul muncitoresc