Încă din 2 iunie 2016 a fost emis Cod Roșu de inundații pentru mai multe județe: Harghita, Covasna, Bacău, Neamț și Vrancea. Meteorologii au continuat să avertizeze că și în Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița, inundațiile pot produce importante pagube.

Au urmat Alba, Hunedoara și Arad. În ultimele zile, Timișul și, mai ales, Tulcea au fost teatrul de operațiuni al ploilor abătute asupra țării noastre. Practic, doar sudul țării a fost, oarecum, protejat de diluviul ceresc.

Alunecări de pământ la Bacău

La Comănești, județul Bacău, ploile au provocat alunecări de teren, în fața cărora autoritățile au dat din umeri, neputincioase. Localnicii au fost nevoiți să-și facă bagajele și să plece. „Ce să facem? Cu ce să ne protejăm? Stai în calea la atâta pământ? Mai ales unde-s casele astea la vale mai sunt 50 de metri până la ele”, declara un localnic, la televizor, la vederea inamicului teluric care înainta cu aproape un metru pe minut și înghițea totul în cale. Câteva excavatoare au montat, simbolic, câteva tone de pământ în fața noroiului mobil.


FOTO: Apa trece, casele… nu mai rămânFuria naturii a lovit și casele oamenilor, care, în mai puțin de 30 de minute, s-au umplut cu apă. Când s-au retras șuvoaiele, au lăsat în urma doar noroi și gunoaie, așa cum se întamplă de fiecare dată cand plouă abundent.

Pasajul de la Piața Presei inundat, la nici un an de la inaugurare

Capitala, dar si marile orașe au fost afectate și ele de inundații. Bulevardele din București s-au transformat în râuri, iar mașinile au traversat cu greu șuvoaiele, mai ales prin pasajele subterane. Cel recent inaugurat, de la Băneasa, a fost impracticabil câteva ore. Și la Arad bălțile au acoperit străzile. Un pasaj s-a umplut de apa, iar mașinile au fost acoperite până la jumătate. A plouat neîncetat și în județul Timiș, unde au fost inundate mai multe gospodării din zona rurală.


FOTO: Râul subteran din pasajul BăneasaDe ieri, ploile au încetat, cu excepția vestului țării, iar vremea s-a încălzit. Iar de azi sudul, sud-estul țării, cât și Capitala vor fi lovite de caniculă. Meteorologii anunță 35 de grade la umbră.

Mașinile gondole de la Tulcea

ceea ce s-a întâmplat, marți, la Tulcea a fost bomboana de pe colivă. Ploia diluviană a adunat peste un metru de apă în centrul orașului, mai exact în sensurile giratorii de la gară și, mai ales, în dreptul hotelului Delta, emblema municipiului dunărean. Situația, a explicat Dan Lucian Bălan, directorul Serviciului de Transport Public Tulcea, nu e câtuși de puțin o noutate, astfel de evenimente petrecându-se frecvent, cam la doi ani: „Numai că anul ăsta am avut două astfel de inundații până acum… Cauza este proasta sistematizare făcută în anii ’70- ’80 de comuniști! Canalizarea e subdimensionată și apele scurse de pe dealuri se adună în centrul orașului”. Cert este că, în ultimul sfert de veac, deși s-au confruntat frecvent cu astfel de inundații, autoritățile municipale sau județene nu au găsit sau, mai rău, nu au căutat nicio soluție. Așa că, la fiecare ploaie mai zdravănă, mașinile prinse în centrul Tulcei se transformă în gondole


FOTO: Când plouă, în Tulcea-i ca-n Veneția FOTO: PAUL TOCANIE / TULCEA TULCENILOR 

Te-ar putea interesa și: