Meteorologii din Islanda au emis un Cod Roşu pentru traficul aerian după o erupţie subglaciară de proporţii reduse a vulcanului Bardarbunga, care se află sub cel mai mare gheţar din Islanda, Vatnajokull. Orice tip de trafic aerian este de acum interzis pe o amplă arie în jurul vulcanului, a anunţat postul public de radio RUV. Cenuşa produsă de o erupţie la suprafaţă a Bardarbunga ar putea duce la oprirea traficului aerian în spaţii largi deasupra Europei.
Un avion al gărzii de coastă a fost trimis în zonă pentru a zbura deasupra gheţarului ca să strângă date, a transmis Oficiul Islandez de Meteorologie.
Numărul de cutremure în zonă a crescut, transmite sâmbătă DPA, citată de Agerpres. De altfel, creşterea activităţii seismice a început în urmă cu o săptămână şi, de atunci, s-au înregistrat sute de cutremure.
Un strat de gheaţă, între 150 şi 400 de metri, este amplasat deasupra zonei gheţarului, unde a fost detectată erupţia sub gheaţă, descrisă drept minoră, a anunţat Oficiul Islandez de Meteorologie.
Erupția vulcanului Eyjafjallajrokull a dat peste cap traficul aerian
Oamenii de ştiinţă consideră că o eventuală erupţie a vulcanului Bardarbunga ar putea perturba traficul aerian în nordul Europei şi al Atlanticului, provocând în acelaşi timp şi importante inundaţii din cauza topirii gheţarului.
În 2010, erupţia unui alt vulcan islandez, Eyjafjallajrokull, a dus la cea mai amplă operaţiune de închidere a spaţiului aerian din Europa pe timp de pace, care a durat peste o lună de zile, a presupus anularea a mai bine de 100.000 de zboruri şi a afectat opt milioane de pasageri.
Gheaţa se topeşte
Cotidianul britanic Express citează declaraţiile vulcanologului Melissa Pfeffer, care a spus că datele seismice indică faptul că gheaţa se topeşte sub gheţarul Vatnajokull. Ea a adăugat că nu este încă foarte clar când sau dacă erupţia va topi gheaţa şi va trimite lavă şi cenuşă în aer.
În urmă cu câteva zile, autorităţile au ordonat evacuarea unei zone situate la nord de gheţarul Vatnajökull, de teama că o erupţie ar putea duce la topirea unei părţi din gheţar şi ar putea provoca inundaţii grave. Drumurile care duc către gheţar au fost închise, iar drumeţiile în zonă sunt interzise.