Furtuna de la Iași a dat peste cap traficul aerian. Un avion a fost trimis să aterizeze în siguranță tocmai la Budapesta

Furtuna de la Iași a dat peste cap traficul aerian. Un avion a fost trimis să aterizeze în siguranță tocmai la Budapestasursa foto: austrian airlines / facebook

Un avion care făcea legătura între Viena, capitala Austriei, și municipiul Iași a aterizat la Budapesta, după ce vremea în capitala Moldovei a devenit, brusc, foarte capricioasă.

O furtună puternică s-a abătut în această după masă asupra municipiului Iași, provocând daune materiale dar și probleme pentru traficul aerian.

Un avion care trebuia să ajungă la Iași a aterizat de urgență la Budapesta. Călătorii așteaptă acum ca cei de la compania aeriană să le pună la dispoziție un alt mijloc de transport, cel mai probabil un autocar.

De asemenea, alte zeci de călători care așteptau în aeroportul din Iași, pentru a ajunge la Viena au fost anunțați că mai trebuie să aștepte în aerogară, o rezolvare la situația de criză generată de vremea severă.

Avionul aparţine companiei Austrian Airlines, și urma să ajungă la Iaşi la ora 15.20. Potrivit informațiilor furnizate de presa locală, avionul s-a învârtit de mai multe ori deasupra municipiului Iași dar nu a putut ateriza din cauza furtunii violente.

Nu s-au găsit alte soluții

Cel mai apropiat aeroport internațional, cel de la Cluj Napoca a fost afectat și el de o furtună de cod portocaliu, anunțată de meteorologi pentru zona orașului și a comunelor limitrofe.

Din acest motiv, singura soluție viabilă a controlorilor de trafic a fost ca avionul să fie trimis, în siguranță, la Budapesta, la peste 700 de kilometri de Iași.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj au anunțat fenomene meteo periculoase și au emis un mesaj de tip Ro Alert.

”În contextul avertizării COD PORTOCALIU de fenomene meteo extreme, în intervalul orar 16.30 până la 17.20, a fost emis un mesaj de avertizare prin sistemul Ro-Alert către terminale de telefonie mobilă de pe raza localităților Cluj-Napoca, Baciu, Gilău, Florești, Chinteni, Gârbău, Sânpaul și Vultureni. Fenomenele meteorologice preconizate sunt frecvente descărcări electrice, averse torențiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, intensificări ale vântului, vijelie, grindină. Până în acest moment nu au fost înregistrate solicitări pentru intervenția forțelor specializate ca urmare a efectelor fenomenelor meteo periculoase, iar la nivelul Centrului Operațional este monitorizată în permanență situația din teren”, a transmis ISU Cluj.

Ne puteți urmări și pe Google News