Codul penal, pe masa Comisiei „Iodache”. Ministrul Justiției propune PRAG pentru ABUZUL ÎN SERVICIU

Codul penal, pe masa Comisiei „Iodache”. Ministrul Justiției propune PRAG pentru ABUZUL ÎN SERVICIU

Comisia parlamentară specială pentru elaborarea legilor Justiţiei s-a întrunit joi în şedinţă, începând cu ora 10:00. Pe ordinea de zi se află dezbateri asupra iniţiativei legislative de modificare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. Cel mai așteptat articol din legislația penală este cel care redefinește abuzul în serviciu.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a propus introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu în valoare de 1.900 de lei brut, adică un salariu minim pe economie.

Suma este mult mai mică decât cea propusă de către deputatul PSD Cătălin Rădulescu, care ceruse un prag de 200.000 de euro, sau suma propusă de alți parlamentari, în valoare de 200.000 de lei.

Parlamentarii au mai  votat propunerea Parchetului General, însușită de PSD, privind infracțiunea continuată (articolului 35):

„(Alin. 1) Infracţiunea este continuată când o persoană săvârşeşte la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracționale, acţiuni sau inacţiuni care prezintă, fiecare în parte, conţinutul aceleiaşi infracţiuni. În cazul infracțiunilor contra persoanei forma continuată se reține numai când faptele sunt săvârșite împotriva aceluiași subiect pasiv.”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a spus luni că, în ceea ce priveşte adoptarea Codului penal, este nevoie doar de accelerarea procedurilor în Parlament, pentru că nu se poate face o sesiune extraordinară toată vara. Președintele PSD a reiterat, la finalul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare, că este exclusă adoptarea unei OUG pe Codul penal.

Cel mai așteptat articol este art. 297, adică acela care definește abuzul în serviciu. La acest articol au fost depuse mai multe amendamente independent de către parlamentari ai PSD și ALDE.

Deputatul Cătălin Rădulescu a propus un prag de 200.000 de euro pentru prejudicii, în timp ce alții propun introducerea unui prag de 200.000 de lei și scăderea pedepselor maxime de la 7 la 3 ani de închisoare.

La începutul lunii noiembrie, anul trecut, Florin Iordache arăta că un prag pentru infracţiunea de abuz în serviciu se impune şi că el ar putea fi stabilit în jurul sumei de 19.000 de lei, precizând că nu crede că acest lucru ar deranja pe cineva, potrivit Agerpres.