La nivel global se duce o luptă aprigă pentru stoparea răspândirii noului coronavirus.
Zeci de laboratoare din întreaga lume încearcă să dezvolte un vaccine viabil sau un tratament eficace, care să poată limita și stopa răspândirea acestui virus extrem de periculos.
Un tratament care se află încă în studiu i-a fost administrat și președintelui american Donald Trump, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19.
Este vorba despre un „cocktail” de anticorpi care, spun specialiștii, ajută la vindecarea pacienților infectați cu noul coronavirus.
Acest cocktail există și la noi în țară, la Institutul Matei Balș din Capitală. Acest spital este singurul din Europa care participă la această cercetare.
Deocamdată, singurul tratament acceptat oficial pentru infecția cu SARS COV- 2 este cel cu Remdesivir.
Cine poate beneficia de acest tratament
Fiind în fază de cercetare, de acest cocktail pot beneficia numai pacienții diagnosticați cu SARS-COV-2 internați la Institutul Matei Balș care își vor da acordul să fie incluși în studiul clinic.
Dr. Adrian Marinescu, spune că acest tratament revoluționar ar putea să fie leacul împotriva noului coronavirus.
„Sunt doi anticorpi monoclonari. Ceea ce este cel mai important e primul tratament etiologic - care se referă la cauză! Dintre cei doi anticorpi, unul dintre anticorpi acționează exact la nivelul proteinei Spite, fiind - practic - sabia pe care o are virusul SARS COV 2 și prin care, efectiv, forează la nivel celular. Împiedicând intrarea în celulă nu va mai avea multiplicare. Și este și al doilea anticorp care acționează, de asemnea, la nivelul Coronavirusului. Deci, cei doi anticorpi împreună, practic, ar putea să fie o soluție viabilă pentru viitorul apropiat”, a spus medicul.
Tratamentul poate fi folosit pentru cei cu forme medii sau severe. La nivel global, 1200 de bolnavi și-au dat acordul să încerce acest cocktail de medicamente.
Dr. Adrian Marinescu: „S-ar putea că acești anticorpi monoclonali - că o discuție generală - anticorpi care sunt sintetici să fie o soluție mult mai bună decât Remdesivirul. Lucrurile acestea vor rezulta probabil în viitorul apropiat când studiul se vă încheia și vor fi și niste concluzii.”
Deocamdată, Remdesivir este singurul medicament administrat bolnavilor de COVID-19
Pentru ca tratamnetul să fie aprobat pe scară largă este necesar ca studiul să fie încheiat, iar concluziile să arate clar că a fost în beneficiul bolnavilor.
Până atunci, șansele pacienților depind de alte tratamente care s-au dovedit eficiente. Din păcate, unele dintre ele lipsesc.
Cristian Oancea, managerul Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara: „Așteptăm să ne vină de la Ministerul Sănătății, o să primim și Remdesivir și Tocilizumam. În acest moemnt nu mai avem, dar sperăm mâine sau poimanine să fie. Oricum avem și alte produse cu care putem să înlocuim, deci pacienții nu suferă în acest moment”.
Monica Adăscăliței, director executiv DSP Botoșani: „La Botoșani am primit luna trecută 40 de flacoane de remdesivir, care a ajuns aproape o săptămână pentru pacienții de pe Terapie Intensivă. În momentul de față, la Spitalul Județean nu există remdesivir, dar am făcut solicitări către București pentru a primi″
Medicamentul, cumpărat prin Comisia Europeană, este administrat celor care sunt în stare gravă.
Dr. Valeriu Gheorghiță, infecționist Spitalul Militar: „Acest antiviral care blochează multiplicarea virusului ar fi util dacă s-ar administra precoce, când incarcătura virală e mare și faza replicativă a virusului e în continuă evoluție, pentru că atunci când se instalează complicațiile sunt importante alte tipuri de tratament, cum ar fi corticoterapia, terapia anticoagulantă, imunomodulatoare”.
Comisia Europeană ne-a alocat aproximativ 14.000 de doze care au ajuns deja în țară. Alte 12.000, comandate de Ministerul Sănătății, urmează să ajungă luna aceasta - promit cei responsabili, potrivit stirileprotv.ro