Coaliția nu găsește un punct comun impozitării pensiilor. Datele care nasc mari discuții

Coaliția nu găsește un punct comun impozitării pensiilor. Datele care nasc mari discuțiiPensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Liderii din Coaliția de guvernare  nu găsesc consensul în privința plafonului  de impozitare aplicat pensiilor românilor. Ultimii doi premieri ai României se contrazic în declarații, iar acest lucru accentuează starea de instabilitate în rândul pensionarilor.

Impozitarea pensiilor, subiect de controversă în Coaliție

În timp ce președintele social-democraților, Marcel Ciolacu susține că de la 1 septembrie plafonul aplicat pensiilor se va modifica, liberalul Nicolae Ciucă declară că nu are cunoștințe despre o astfel de măsură. Marcel Boloș, ministrul liberal de Finanțe, are în proiect două variante de calcul privind plafonul de impozitare al pensiilor.

Cu toate că cele două partide de guvernământ au avut mai multe ședințe comune, conducerile celor două formațiuni politice reclamă lipsa de comunicare asupra plafonului de impozitare aplicat pensiilor mai mari de 2.000 de lei.

În timp ce partenerii de guvernământ se ceartă, legiuitorul a stabilit că de la 1 septembrie se va merge pe varianta recalculării pensiilor românilor. Tot de la 1 septembrie legiuitorul ia în calcul o posibilă reanalizare a impozitului aplicat pensiilor mai mari de 2.000 de lei.

Casa Națională de Pensii, pensionare

Creșterea veniturilor românilor cu pensii mici. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministerul de Finanțe are în vedere două scenarii

Legislația actuală prevede ca pensiile de până în 2.000 de lei să nu fie impozitate. Orice sumă care depășește această sumă va fi impozitată cu 10%. Vestea bună constă în faptul că ministerul de Finanțe  are în vedere modificarea plafonului de la 2.000 la 3.000 de lei.

Doar că, o astfel de măsură are un impact bugetar semnificativ. Diferența de 1.000 de lei trebuie acoperită într-un fel sau altul, în condițiile în care populația totală de beneficiari de pensie tinde spre 4.6 milioane de persoane.

Recalcularea pensiilor, bani

Creșterea veniturilor românilor cu pensii mici. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Plafonul de impozitare al pensiilor ar urma să fie modificat la 3.000 de lei

În scenariul în care diferența de 1.000 de lei nu va fi scutită de la impozitare, Coaliția de guvernare va trebui să pună în practică un alt sistem de bonificatii și deduceri fiscale. În contextul fiscal actual cabinetul Ciolacu are o nouă misiune de a identifica o soluție pentru scutirea impozitului aplicat pensiilor între 2.000 și 3.000 de lei, potrivit Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News