Coaliția a stabilit calendarul alegerilor. Când vor ieși românii la vot

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor. Când vor ieși românii la vot Sursa foto Inquam Photo

Coaliția de guvernare, formată din PSD și PNL, a stabilit calendarul după care se vor desfășura alegerile din acest an. După negocierile care au acaparat scena publică de câteva luni, s-a stabilit că alegerile europarlamentare și cele locale vor avea loc concomitent.

Coaliția de guvernare a stabilit calendarul electoral pentru anul 2024. Negocierile care au acaparat spațiul public și au stârnit o mulțime de dispute și controverse nu au adus mari schimbări. PSD și PNL au decis doar comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Coaliția de guvernare a negociat comasarea

Politicienii PSD și PNL au ajuns la o înțelegere cu privire la calendarul electoral pentru anul 2024. În ciuda disputelor și a controverselor din ultimele luni, politicienii din coaliția de guvernare au decis doar comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Acestea se vor desfășura la începutul verii, pe 9 iunie.

Un alt punct asupra căruia au ajuns la un acord este legat de data alegerilor prezidențiale. Spre surprinderea tuturor, scrutinul pentru Cotroceni a fost decalat pentru luna septembrie. Motivul pare legat de dorința președintelui Klaus Iohannis de a ocupa o funcție în viitoarea administrație de la Bruxelles.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă Iohannis va obține ce-și dorește, iar alegerile prezidențiale vor fi în septembrie, președintele interimar, cel mai probabil Nicolae Ciucă, nu le va putea influența. Una dintre temerile PSD a fost că șeful statului va demisiona, iar Nicolae Ciucă, ca președinte interimar, și-ar putea crea un avantaj. Aceasta în condițiile în care alegerile prezidențiale se desfășurau conform calendarului inițial, la finalul anului. Astfel, coaliția de guvernare a rezolvat temerile lui Ciolacu.

Este de așteptat ca după europarlamentare, negocierile pentru formarea viitoarei Comisii Europene să se prelungească. Iar dacă avem în vedere ce s-a întâmplat în 2019, noua administrație de la Bruxelles își va intra în atribuții la 1 decembrie 2024.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, în plenul Parlamentului European. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Calendarul alegerilor din 2024

În ultima rundă de negocieri, de miercuri, 21 februarie, coaliția de guvernare a ajuns la un acord cu privire la alegerile din acest an. Decizia nu este finală, urmând ca datele propuse provizoriu să fie bătute în cuie, cum se spune. Astfel, conform calendarului alegerile se vor desfășura după cum urmează:

  • Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu alegerile locale şi vor avea loc în data de 9 iunie;
  • Alegerile prezidențiale vor fi organizate în luna septembrie. În acest caz există trei scenarii luate în calcul: Turul I pe 1 septembrie, Turul II pe 15 septembrie; Turul I pe 8 septembrie, Turul II pe 22 septembrie; Turul I pe 15 septembrie, Turul II pe 29 septembrie;
  • Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 8 decembrie.
  • prima zi de școala

    Premierul Ciolacu nu știe că elevii încep școala pe 9 septembrie Sursa Foto: Arhiva EVZ

Șeful guvernului nu știe când începe școala

În cazul alegerilor prezidențiale, Marcel Ciolacu și-a exprimat preferința, în coaliția de guvernare, ca acestea să aibă loc după al doilea scenariu. Cele două tururi de scrutin s-ar putea desfășura pe 8 și pe 22 septembrie. Motivul ar fi legat de evitarea suprapunerii cu 15 septembrie, ziua în care, crede premierul, începe școala.

„Primele date sunt trei variante. Nu este foarte greu: 1 - 15, 8 - 22 sau sfârşitul lunii septembrie. Una dintre aceste trei variante va fi aleasă. Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep şcolile şi să nu încurcăm desfăşurarea activităţii copiilor, 8, 22 ar fi cea mai potrivită şi data de 8 decembrie pentru alegerile generale”, a afirmat Marcel Ciolacu la finalul negocierilor din coaliția de guvernare.

În realitate, conform calendarului publicat de Ministerul Educației în Monitorul Oficial, anul școlar începe pe 9 septembrire. Deci tocmai scenariul luat în calcul de Ciolacu se suprapune cu începerea anului școlar.

Adrian Năstase, comasare

Alegeri. Sursa foto: Dreamstime.com

Coaliția de guvernare a decis

După negocierile dintre PSD și PNL, s-a ajuns la soluția ca cele două partide să candideze pe aceeași listă la alegerile europarlamentare. Doar că primul loc va fi ocupat de o femeie, fără legătură cu vreunul dintre cele două partide. În schimb coaliția de guvernare va avea candidați separați pentru alegerile locale, programate în aceeași zi, pe 9 iunie.

Partidele iau în calcul, totuși, o candidatură comună, pentru Primăria Generală a Municipiului București. Aici s-au vehiculat trei nume: Sebastian Burduja (PNL), Gabriela Firea (PSD), Dan Ciucu, independent.

Urmează ca, pe viitor, cel mai probabil după alegerile europarlamentare, coaliția de guvernare să stabilească cum va candida la alegerile parlamentare. Este foarte posibil ca PSD și PNL să aleagă tot listele comune.