Evenimentul Zilei > Actualitate > ALEGERI 2012. Vot uninominal pur, alegeri comasate şi reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 389
ALEGERI 2012. Vot uninominal pur, alegeri comasate şi reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 389

ALEGERI 2012. Vot uninominal pur, alegeri comasate şi reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 389

Partidele din coaliţia de guvernământ au decis în şedinţa din această dimineaţă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi reducerea numărului de parlamentari. În plus, PDL, UDMR şi UNPR au decis şi schimbarea sistemului de vot. Senatorii ar urma să fie aleşi prin scrutin majoritar pur. La fel şi două treimi din deputaţi.

O treime din deputaţi va fi aleasă pe liste naţionale. PDL mai vrea să propună şi introducerea interdicţiei de a putea candida în acelaşi timp la două funcţii alese uninominal. Cu alte cuvinte, nu poţi candida şi la primărie, preşedinte de CJ şi la Senat sau la Cameră pe locurile uninomnale. Dar poţi candida la Cameră pe lista naţională, în treimea alocată acestui tip de scrutin.
300 de deputaţi şi 89 de senatori
Potrivit înţelegerii la care au ajuns PDL, UDMR şi UNPR, numărul parlamentarilor ar urma să fie restrâns cu aproximativ 75-80.
Camera Deputaţilor, de la 334 de membri ar urma să ajungă la 300, inclusiv cele 18 locuri pentru minorităţile naţionale altele decât UDMR. Deputaţii vor fi aleşi în proporţie de două treimi pe sistem uninominal pur, iar o treime vor fi aleşi pe liste naţionale.
Senatul ar urma să aibă 89 de membri. Câte doi senatori de fiecare judeţ şi câte unul pentru fiecare sector al capitalei. Acestora li se va mai adăuga un senator pentru diaspora. Senatorii vor fi aleşi toţi în sistem uninominal pur.
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a precizat că aceste cifre sunt orientative, pentru că trebuie ţinut cont şi de rezultatele referendumului care s-a desfăşurat în luna octombrie.
Alegeri comasate în 2012, candidaturi unice
Comasarea alegerilor este un lucru stabilit la nivelul coaliţiei. Conform calculelor făcute de PDL, se vor realiza astfel economii de 30 de milioane de euro. În plus, PDL a decis să propună partenerilor să interzică prin lege, în situaţia acestor alegeri comasate, posibilitatea ca o persoană să candideze simultan pentru două funcţii alese uninominal (de exemplu preşedinte de Consiliu Judeţean sau primar şi parlamentar).