CNSAS a luat la verificat fucționarii publici. Cei care au colaborat cu Securitatea vor fi concediați imediat
- Andrei Arvinte
- 27 septembrie 2024, 20:59
În baza unei prevederi din 2019 a Codului Administrativ, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității i-a luat la verificat pe funcționarii publici din România. Cei care au colaborat cu vechea poliție politică vor fi revocați din funcții.
Peste 130.000 de funcționari publici fac ținta unei verificări din partea CNSAS. Instituția trebuie să constate dacă au fost sau nu colaboratori sau lucrători ai Securității, transmite G4Media. Codul Administrativ prevede că nu poate fi funcționar public o persoană care a fost ”lucrător al Securității sau colaborator al acesteia, în condițiile prevăzute de legislația specifică.”
Mai mulți funcționari publici, deconspirați
Până acum, CNAS a descoperit 15 foști securiști - care ar fi încălcat drepturi fundamentale cetățenilor - la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Alte cazuri au fost constatate la Ministerului Agriculturii – Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. Lista îi cuprinde pe Dorel Chirilă, Nicolae Dorca, Cezar Iulian Marcu, Adrian Cucu Popescu, Cornelia Csatlos, Mircea Ion Ogrin, Magda Cîrstoiu, Mariana Olaru, Richard Corneliu Dima și Florin Cazacu. Majoritatea dintre cei numiți au funcții de conducere.
Cazuri similare au fost descoperite de CNSAS la Autoritatea Vamală Română. Este vorba despre 5 inspectori vamali de la Albița, Sculeni, Ilfov, Siret și Moravița.
La angajare, fiecare declară pe propria răspundere dacă a fost colaborator al Securității.
Acum, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității are misiunea de a-i descoperi pe toți funcționarii publici care au fost colaboratori ai fostei Poliții Politice. Dacă acest lucru se va adeveri, persoana respectivă va fi concediată pe loc.
Zeci de mii de recrutări în ultimii ani de comunism
CNSAS a dezvăluit că, în intervalul 1970-1979, comuniștii au recrutat 121.000 de persoane pentru a colabora cu Securitatea. În următorul deceniu, numărul informatorilor a ajuns la apoape 200.000. Chiar și în ultimul an de domnie a lui Nicolae Ceaușescu, 1989, serviciile au recrutat circa 25.000 de oameni!
Practic, aproape o treime din numărul total de turnători din întreaga perioadă comunistă a fost recrutată între anii 1980 și 1989.