CNN și Bloomberg date afară din Rusia de Vladimir Putin! Represalii dure împotriva mass-mediei occidentale

Photo 7292932 © Szefei | Dreamstime.com

Ultimele decizii ale lui Valdimir Putin au golit Rusia de jurnaliști occidentali. Amenințați cu închisoarea, aceștia preferă să înceteze activitatea. CNN și Bloomberg au anunțat că se retrag din Rusia. Deciziile urmează mișcări similare anterioare ale BBC, ABC, CBS News și CBC/Radio-Canada din Canada.

CNN și Bloomberg News au devenit cele mai recente instituții media globale care și-au suspendat operațiunile în Rusia, după ce președintele Vladimir Putin a semnat un nou proiect de lege care pedepsește răspândirea „știrilor false” cu pedepse de până la 15 ani de închisoare. CNN a declarat vineri că a oprit difuzarea în Rusia, deoarece continuă „să evalueze situația și următorii pași”, în timp ce Bloomberg a declarat că suspendă temporar colectarea de știri în țară.

Editorul-șef al Bloomberg, John Micklethwait, a spus că regretă foarte mult suspendarea: „Modificarea codului penal, care pare menită să transforme orice reporter independent într-un infractor prin asociere, face imposibilă continuarea vreunui mod de a face jurnalism normal în interiorul țării”, a spus el. „Nu le putem face asta reporterilor noștri”.

Schimbările legale au venit în timp ce invazia Ucrainei de către Rusia a atras condamnări universale, precum și sancțiuni globale, inclusiv interzicerea rețelei de știri ruse RT în multe țări occidentale pentru ceea ce Uniunea Europeană a numit dezinformarea sistematică despre conflict. Moscova a încercat să răspundă în războiul informațional, oficialii spunând că dușmanii săi – precum Statele Unite și UE – răspândesc informații false în încercarea de a semăna discordie în rândul poporului rus.

Rusia a tăiat internetul multor companii de media

Anterior, Rusia a redus accesul la site-urile web ale mai multor organizații de știri străine, inclusiv BBC, Voice of America și Deutsche Welle, în timp ce autoritatea de reglementare a comunicațiilor Roskomnadzor a luat măsuri pentru a bloca Facebook-ul Meta Platform Inc. Autoritatea de reglementare a citat 26 de cazuri de discriminare împotriva presei ruse. Între timp, agenția de știri de stat rusă TASS a anunțat că Rusia a restricționat accesul și la Twitter.

Noua lege intensifică represiunea asupra mass-mediei, iar directorii canalelor de știri au spus că sunt îngrijorați că și-ar putea pune în pericol jurnaliştii, subliniind că organizaţiile trebuie să echilibreze obligaţia de a transmite ştirile cu protejarea jurnaliştilor împotriva represaliilor politice.

Directorul general al BBC, Tim Davie, a declarat că noua legislație pare să incrimineze procesul jurnalismului independent: „Nu ne lasă altă opțiune decât să suspendăm temporar activitatea tuturor jurnaliștilor BBC News și a personalului lor de sprijin în Federația Rusă, în timp ce evaluăm implicațiile complete ale acestei dezvoltări nedorite”, a spus el într-un comunicat. El a adăugat că Serviciul de știri al BBC în limba rusă va continua să funcționeze din afara Rusiei. Jonathan Munro, director interimar al BBC News, a spus că corporația nu „retrage” jurnalişti din Moscova, ci evaluează efectul noii legi.

Decât închisoarea, mai bine închidem

Washington Post, Dow Jones și agenția de presă Reuters au declarat că evaluează noua lege a mass-media și situația. „Prioritățile noastre principale sunt siguranța angajaților noștri și acoperirea oricărui moment important în mod corect și complet”, a declarat purtătorul de cuvânt al Dow Jones, Steve Severinghaus. „A fi la Moscova, a putea vorbi liber cu oficialii și a capta starea de spirit, este cheia acestei misiuni.”

Unele instituții de presă bine-cunoscute din Rusia au ales să închidă, mai degrabă decât să se confrunte cu restricții severe cu privire la ceea ce pot raporta. Site-ul de știri Znak a declarat că se închide vineri dimineață, la scurt timp după ce parlamentul a aprobat proiectul de lege. Joi, principalul post de radio independent al Rusiei, Ekho Moskvy, a fost închis, iar postul de televiziune independent Dozdh a suspendat operațiunile după ce a primit amenințarea de închidere din partea autorităților.

Între timp, ziarul rusesc Novaya Gazeta, al cărui redactor Dmitri Muratov a fost co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace de anul trecut, a declarat că va elimina de pe site-ul său materialul despre acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina din cauza cenzurii. Ziarul a spus că va continua să relateze despre consecințele cu care se confruntă Rusia, inclusiv o adâncire a crizei economice și persecuția dizidenților.

ONG-urile vizate de percheziții

Autoritățile moscovite au percheziționat birourile Memorial, una dintre cele mai vechi și mai importante organizații pentru drepturile omului din Rusia. Potrivit membrilor săi, poliția nu a oferit nicio explicație și nu au existat avertismente. „Poliția a refuzat să ne lase pe mine și pe avocat să asistăm, fără explicații, iar când am încercat să nu-i las să intre, ei au amenințat că vor folosi forța”, a spus Yan Rachinsky. „Acesta este nivelul justiției de astăzi în capitala Rusiei”.

Un alt grup de frunte pentru drepturile omului, Asistența Civică, și-a văzut și biroul său din Moscova percheziționat.