Casa Albă a dat marţi asigurări că atacul informatic ce a vizat anul trecut Departamentul de Stat şi preşedinţia nu a afectat date sensibile şi confidenţiale ale guvernului american, însă a refuzat să precizeze dacă Rusia s-a aflat în spatele acestui atac, scrie AFP.
"S-a întâmplat ceva anul trecut. Dar sistemele noastre confidenţiale de informaţii sunt sigure", a declarat consilierul adjunct pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Ben Rhodes.
"Nu vorbim de originea acestor intruziuni informatice", a mai afirmat acest consilier al preşedintelui Barack Obama în prezenţa unor jurnalişti.
El a reacţionat la o informaţie difuzată de postul de televiziune CNN potrivit căreia Rusia s-ar fi aflat în spatele atacului informatic care a lovit în octombrie 2014 sistemul informatic al Departamentului de Stat şi, în acelaşi timp, al Casei Albe.
La acea dată, ministerul american de externe a recunoscut că a fost victima unei piraterii informatice şi a blocat şi reiniţializat timp de câteva zile uriaşul său server de e-mailuri.
"Am făcut publice intruziunile informatice de la Departamentul de Stat", a reamintit Ben Rhodes la CNN.
"Avem sisteme diferite la Casa Albă: un sistem neconfidenţial şi un sistem confidenţial, un sistem top secret. Acolo se află toate informaţiile sensibile şi confidenţiale care ţin de securitatea naţională. Este un sistem sigur şi nu credem că a fost atins", a argumentat oficialul american.
Potrivit CNN, printre informațiile sustrase sunt și date despre programul președintelui Barack Obama.
Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională (NSC) de la Casa Albă, Mark Stroh, a declarat la rândul său pentru AFP că toate acuzaţiile contra Rusiei aduse de CNN sunt doar "speculaţii".
"Acest gen de activitate (de piraterie) este luată foarte în serios. Am adoptat imediat măsuri pentru a-i pune capăt", a dat asigurări purtătorul de cuvânt.