O înregistrare video, care a devenit virală pe conturile de Twitter de dreapta și extremă dreapta, acuză canalul american CNN că a inventat știri, după ce ar fi pus în scenă o manifestație a musulmanilor contra terorismului, la Londra.
O acuzație negată de CNN, dar și de martori de la fața locului, relatează publicația franceză Liberation.
Postul american de televiziune CNN și jurnalista Becky Anderson au pus în scenă un protest al musulmanilor anti-Daesh, după atacurile din Londra? Asta spun multe conturi de Twitter, engleze, franceze, dar nu numai, despre imaginile difuzate de CNN, BBC sau Fox News.
Care a fost dovada? A fost vorba despre o înregistrare video, în care cel care face înregistrarea se plasează în spatele echipei de filmare de la CNN. În absența unor elemente legate de context, mijloacele tehnice de la fața locului și faptul că membri ai echipei de televiziune dau instrucțiuni anumitor manifestanți pot conduce, efectiv, la ideea că totul a fost regizat pentru camerele de televiziune, la fel ca un film de cinema.
Videoul, difuzat de un internaut, care se numește „libertarian” și „pro-Brexit”, a devenit viral pe internet. Unul dintre twitte-urile cele mai redistribuite, de cel puțin 22.000 de ori, este și cel al unei editorialiste a cotidianului Daily Mail, Katie Hopkins.
Fostă jurnalistă la tabloidul The Sun, Hopkins se definește ca „cea mai rea cățea din Regatul Unit” și stârnește frecvent controverse prin ieșirile sale xenofobe (de pildă, când a comparat refugiații cu gândacii, în 2015), conform sursei citate.
Toți acuză CNN de același lucru: că fabrică și difuzează știri false.
Acum urmează faza de „dezintoxicare”, explică publicația franceză de stânga, care amintește cum CNN a răspuns imediat acuzațiilor și a explicat că „acel grup de manifestanți care se găseau după cordonul de polițiști a fost autorizat să treacă de către agenți, pentru a putea arăta pancartele reprezentanților mass-media. Echipa CNN, la fel ca reprezentanții altor mijloace de informare în masă, pur și simplu doar au filmat”.
Această versiune a evenimentelor a fost confirmată apoi de jurnaliști americani și germani, din surse diferite, care au fost prezenți la momentul respectiv la fața locului. „Grupul de manifestanți a petrecut aproape toată ziua acolo - mai multe ore”, a explicat un jurnalist de la ARD (post de televiziune german), Rob Broomby.
Cu puțin timp înainte ca CNN să transmită live, forțele de ordine le-a permis să treacă de cordonul de poliție, pentru a depune flori la locul comemorativ improvicat și pentru a le arăta jurnaliștilor pancartele pe care le aveau.
„Impresia mea este că a fost vorba despre un demers jurnalistic normal”, a asigurat ziaristul neamț.
Se pot găsi cu ușurință fotografii ale acelorași manifestanți și din alte momente ale zilei, în același carier, ceea ce arată că nu a fost vorba despre o punere în scenă, în fața camerelor, pentru câteva minute, ci cu adevărat de o manifestație care a durat mai multe ore, conform martorilor.
Una dintre aceste fotografii a fost făcută de un jurnalist al agenției AP, Raphael Satter, la mai puțin de 500 de metri de locul respectiv, așa cum se poate verifica foarte ușor cu Google Street View.
Printre persoanele care se pot observa în diferitele imagini prezentate de presă, se poate vedea un bărbat cu turban alb și cu barbă. Este vorba despre șeicul Mohammad Yazdani Raza Misbahi.
„Nimic nu a fost pus în scenă. Nimeni nu ne-a spus să venim aici. N-am fost plătit și nici n-am fost aduși cu mașina”, a dat el asigurări. El a explicat că a sosit acolo în jurul orei 15 și a rămas acolo timp de 5-6 ore. A declarat că a sosit la locul comemorării, unde s-a întâlnit cu alte persoane pe care nu le cunoaștea, sosite și ele să aducă un ultim omagiu victimelor atentatului. „Erau oameni din organizația Forumul Credințelor pentru Londra, cu care am putut discuta”, a povestit el.
Jurnalista franceză independentă Amandine Sanchez a relatat: „Eram prezentă acolo când a sosit un grup de femei din comunitatea musulmană. Am vorbit cu ele: una dintre ele era profesoară, alta era casnică. Un alt grup de manifestanți, era deja acolo pentru a depune flori. Femeile au fost imediat intervievate de mai mulți jurnaliști, foarte numeroși la fața locului, iar CNN le-a intervievat mai târziu”.