CNI: Modificările legislative viciază activitatea inspectorilor de integritate

CNI: Modificările legislative viciază activitatea inspectorilor de integritate

Consiliul Naţional de Integritate (CNI) arată că proiectele de modificare a Legii ANI viciază considerabil activitatea inspectorilor de integritate.

"Consiliul Naţional de Integritate, în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate, atrage atenţia cu privire la faptul că proiectele de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, în ipoteza în care ar fi adoptate, ar elimina sancţiunile ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor în aşa fel încât persoana în cauză să nu mai poată ocupa aceeaşi funcţie eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice altă funcţie aleasă ori numită", se arată într-un comunicat al CNI.

Amendamente ilegale

De asemenea, CNI consideră că amendamentele propuse se află în contradicţie şi cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 418/2014, în care se precizează faptul că "plecând de la premisa că intenţia legiuitorului a fost aceea de a sancţiona persoanele cu privire la care s-a constatat încălcarea regimului juridic privind incompatibilităţile sau conflictul de interese, fără a face vreo diferenţă între tipul funcţiilor elective deţinute, Curtea constată că atribuirea pentru sintagma 'aceeaşi funcţie' a înţelesului unic de funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflict de interese este de natură să lipsească de eficacitate norma juridică respectivă, contrar spiritului Legii nr. 176/2010".

CNI atrage atenţia că, având în vedere Decizia CCR, există riscul ca aceste amendamente să fie ulterior declarate neconstituţionale, cu efectul de generare a unei situaţii de instabilitate legislativă, ceea ce ar duce la încălcarea gravă a principiului securităţii raporturilor juridice, principiu la care, în mod constant, se raportează jurisprudenţa CEDO.

"Consiliul Naţional de Integritate consideră că adoptarea acestor propuneri ar vicia considerabil activitatea inspectorilor de integritate prin eliminarea completă a caracterului descurajator al sancţiunilor aplicate şi ar genera lipsirea de conţinut a măsurilor disciplinare care se aplică în cazul nerespectării prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi conflicte de interese, fapt ce ar nesocoti angajamentele asumate de România în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", mai arată CNI

Ne puteți urmări și pe Google News