CNAS anunță măsuri de sprijin pentru cei afectați de inundații. Asigurații pot obține alte rețete și medicamente

Medicamente. Sursa foto: Facebook

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au anunțat o schimbare semnificativă în contextul distrugerilor făcute de inundații. Astfel, persoanele afectate de situații critice vor avea dreptul, o singură dată, să primească o nouă prescripție medicală care să acopere perioada pentru care au fost emise ultimele rețete de către medic.

Astfel, în cazul situațiilor de urgență sau a celor care pot genera astfel de situații, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 21/2004, va fi permisă o excepție de la regulile standard prevăzute în Contractul-cadru.

Medicamentele și rețetele pierdute în inundații vor fi înlocuite, potrivit CNAS

Astfel, se garantează continuitatea tratamentului pentru pacienții cu boli cronice, în cazul în care prescripțiile medicale sau medicamentele ridicate din farmacie au fost distruse din cauza situației de urgență.

Pe lângă dispozițiile legate de cei afectați de inundații, documentul legislativ include, de asemenea, dispoziții care au ca scop simplificarea procesului de diagnosticare pentru pacienții cu suspiciune de cancer, precum și eficientizarea monitorizării celor deja diagnosticați cu această afecțiune.

Astfel, atât persoanele care nu pot dovedi statutul de asigurat, cât și cele asigurate, vor putea beneficia de servicii paraclinice necesare diagnosticării, oferite de medicii specialiști din ambulatoriul clinic și medicii de familie, în funcție de echipamentele disponibile și competențele acestora, în urma constatării unei suspiciuni de boală oncologică în timpul consultației.

Pentru implementarea acestei măsuri, se vor încheia acte adiționale la contractele cabinetele respective, iar decontarea lunară a serviciilor se va face pe baza nivelului realizat, conform programului de lucru stabilit și declarat în actul adițional, susțin reprezentanții CNAS.

În funcție de echipamentele disponibile și competențele profesionale, aceleași cabinete vor putea realiza investigațiile paraclinice necesare pentru monitorizarea pacienților cu diagnostic de boală oncologică, dacă aceste investigații pot fi efectuate în regim ambulatoriu, conform ghidurilor de practică medicală aprobate de Ministerul Sănătății.

Pacienți. Sursa foto: fernando zhiminaicela/ Pixabay

Asistență medicală prin unități mobile în sistemul public

Pentru a facilita accesul populației la servicii de depistare timpurie a cancerului de col uterin și mamar, se implementează și opțiunea de oferire a asistenței medicale de specialitate ambulatorie prin intermediul cabinetelor mobile, cum ar fi unități medicale mobile, caravane medicale și cabinete mobile, toate integrate în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit CNAS, în cadrul implementării Planului național de prevenire și combatere a cancerului, persoanele asigurate care prezintă suspiciuni de afecțiuni oncologice și nu pot fi transportate cu mijloace convenționale vor avea acces la transport sanitar neasistat dus-întors către ambulatoriile de specialitate clinice sau paraclinice pentru efectuarea serviciilor necesare diagnosticării.

Prin aceste măsuri inițiate de CNAS și Ministerul Sănătății venim în întâmpinarea unor nevoi reale ale pacienților, cum sunt cele generate de inundațiile din zona de est a țării, produse în luna septembrie 2024 și cele legate de diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor oncologice.

Reiterăm angajamentul asumat la începutul acestui mandat de a asigura continuitatea accesului pacienților la asistența medicală prin decontarea serviciilor prespitalicești efectuate de medicii de specialitate din ambulatoriu, medicii dentiști și medicii de familie”, a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

CNAS. Sursa foto: Arhiva EvZ.

Valoarea punctului pe serviciu pentru cabinetele medicale de specialitate crește

De asemenea, valoarea punctelor „per capita” și pe serviciu va rămâne neschimbată în trimestrul IV 2024, având aceeași valoare ca în primele trei trimestre ale anului, conform unei hotărâri de modificare și completare a Contractului-cadru adoptate în cadrul ședinței de guvern de astăzi.

Aceste valori, care reprezintă fundamentul calculării sumelor datorate cabinetelor de medicină de familie pentru serviciile prestate în cadrul contractelor cu casele de asigurări de sănătate, sunt următoarele:

  • Punctul „per capita”: 12 lei;
  • Punctul pe serviciu: 8 lei.

Conform unui comunicat emis de CNAS, prin aceeași act normativ, începând cu 1 octombrie, valoarea punctului pe serviciu va fi majorată cu 11%.

Aceasta reprezintă baza de calcul pentru sumele ce revin cabinetelor de medicină de specialitate clinică în ambulatoriu pentru serviciile prestate în cadrul contractelor cu casele de asigurări de sănătate, având astfel o valoare nouă de la 4,5 lei la 5 lei.