Conducere nouă la Compania de Aeroporturi. Mandat de patru ani și salarii pe măsură

Conducere nouă la Compania de Aeroporturi. Mandat de patru ani și salarii pe măsurăAeroportul Otopeni Sursa foto. CNAB

București. CNAB, Compania Națională de Aeroporturi București are o nouă conducere, formată din șapte membri selectați pentru următorii patru ani. Compania trece printr-o perioadă de criză, dat fiind problemele cu care se confruntă pasagerii în aeroporturile românești.

Selecția noului Consiliu de Administrație al Companiei de Aeroporturi nu a fost lipsită de contestații. Reprezentanții Fondului Proprietatea, acționar alături de Ministerul Transporturilor au acuzat procedura de selecție.

CNAB are o nouă conducere

Adunarea Generală a Companiei de aeroporturi a votat pentru un nou consiliu de administrație. CNAB va fi condus pentru următorii patru ani de o echipă formată din șapte membri, majoritatea propuși de Ministerul Transporturilor, acționarul majoritar.

Selecția a fost contestată de reprezentanții Fondului Proprietatea (FP), acționar, de asemenea, la companie. Reprezentanții FP s-au arătat îngrijorați că nu au fost respectate reglementările privind guvernanța corporativă. Mai mult, conform unui comunicat de presă, Fondul Proprietatea consideră că cei selectați nu sunt candidații potriviți să conducă această companie.

Selecția celor șapte membri ai Consiliului de Administrație în cadrul CNAB s-a făcut prin vot cumulativ. Noua conducere va avea un mandat de patru ani, până pe 19 iulie 2028, conform deciziei adoptate de Adunarea Națională a Acționarilor.

pasageri, Tarom, protest

Pasageri aeroport Sursa foto, Captura video

Salariile în noul Consiliu de Administrație

Noua conducere a CNAB este formată din cei șapte membri ai Consiliului de Administrație, selectați pentru o perioadă de patru ani. Aceștia vor primi o indemnizație lunară de 12.656 lei brut, stabilită tot de Adunarea Generală a Acționarilor. Cei șapte membri ai conducerii selectați sunt:

  • Corneliu Felix Ardelean ( fost director în Ministerul Transporturilor);
  • Mirela Birchi (consilier Ministrul Transporturilor);
  • Georgeta Bumbac (director general în Ministerul Sănătății, administrator provizoriu CNAB);
  • Gabriel Constantin Bunduc (secretar de stat Ministerul Transporturilor);
  • Eduard Bachide (secretar de stat Ministerul Apărării);
  • Florin Cosmin Mihaltan (antreprenor);
  • Cătălin Diaconu (Vice-Presedinte/Analist Investitii în cadrul Franklin Templeton International Services, sucursala Bucuresti, administrator provizoriu, propus de Fondul Proprietatea).
Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu. Sursă foto: Facebook/grindeanusorin

Obiecțiile Fondului Proprietatea la noua conducere CNAB

Reprezentanții Fondului Proprietatea au arătat că procesul de selecție pentru noua conducere a CNAB are o serie de probleme. Conform unui comunicat de presă, reprezentanții Fondului au constatat:

  • Selecția s-a desfășurat netransparent, fără respectarea termenelor legale. Decizia de reluare a procedurii a fost adoptată cu mai mult de doi ani în urmă, deși trebuia finalizată în 150 de zile, conform cerințelor legale;
  • Majoritatea candidaților propuși de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în discuțiile premergătoare nu sunt independenți. Cinci dintre cei șapte sunt angajați ai instituțiilor publice. Legea prevede că doar doi membri ai CA trebuie să fie angajați la stat.
  • Nu există candidați cu experiență în audit financiar, încălcându-se astfel o altă prevedere legală.

„Suntem profund îngrijorați de implementarea guvernanței corporative la Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), având în vedere nerespectarea legii în procesul de selecție a Consiliului de Administrație. În ciuda importanței critice a CNAB pentru infrastructura de transport a României, procesul nu a respectat prevederile legale cheie, cum ar fi limitarea numărului de funcționari publici și includerea unui candidat cu experiență în audit financiar.

Am comunicat deja aceste deficiențe altor părți interesate de companie și de procesul de selecție, subliniind că este esențial să avem un Consiliu de Administrație competent și credibil pentru a asigura un viitor sustenabil și de succes pentru CNAB. Fondul Proprietatea solicită autorităților competente să analizeze acest proces pentru a asigura conformitatea cu legea și pentru a proteja interesele tuturor părților implicate”, a declarat, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și Manager de Portofoliu la Fondul Proprietatea, citat în comunicat.