CNA pune pumnul în gura presei care critică politici ale Comisiei Europene. Miercuri i-a căzut victimă România TV. VIDEO

CNA pune pumnul în gura presei care critică politici ale Comisiei Europene. Miercuri i-a căzut victimă România TV. VIDEOsursa foto. EVZ

La propunerea reprezentantului Președinției, Dorina Rusu, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CAN) a sancţionat, miercuri, postul România TV, cu o amendă de 10.000 de lei.

Oficial, motivele sancțiunii au fost încălcări ale prevederilor legislaţiei audiovizuale prin difuzarea unor afirmaţii xenofobe ale preotului Valentin Guia şi ale unor declaraţii ale Danei Budeanu despre primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice o amendă de 10.000 de lei postului România TV, deoarece radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 47 alin. (2), ale art. 64 alin. (1) lit. a) precum şi pe cele ale art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunilor „Ştirile România TV” din data de 5 iulie, ora 15,00, şi ”Breaking News” din 31 iulie, orele 21,00 şi 22,00, potrivit unui comunicat al CNA.

Membrul CNA Dorina Rusu a calificat afirmaţiile preotului Valentin Guia drept un „delir religios, antieuropean şi ultranaționalist”, împotriva sancţiunii votând Monica Gubernat, Valentin Jucan şi Nicolae Bălaşa.

„Este un delir religios, antieuropean, naţionalist, ultranaţionalist şi vreau să vă întreb de ce moderatorul nu temperează. De ce nu intervine editorul pentru că nu poţi să-l laşi aşa să spună orice. (...)

De asemenea, aş vrea să vă întreb care e motivul pentru care, văzând ce spune Dana Budeanu în acea intervenţie a ei online, dumneavoastră aţi preluat-o în emisiunea de pe 31 a şaptea, în care a spus că Clotilde Armand este 'animală, nesimţită'?

Eu înţeleg că oamenii sunt supăraţi că sunt şobolani şi nu se ridică gunoiul, dar asta nu înseamnă că la emisiunile de televiziune trebuie să fie preluate materiale cu acest tip de limbaj", a spus Dorina Rusu, potrivit Agerpres.

„Și noi suntem europeni”

Întrebată de Monica Gubernat la ce face referire când se referă la xenofobie, Dorina Rusu a răspuns: „Aşa cum e prezentată în această intervenţie a preotului, Uniunea Europeană este un organism străin, care încearcă să ne impună nouă ceva şi noi suntem în genunchi; şi noi trebuie să ne revenim şi să fim demni şi să nu mai acceptăm să nu mai fie Sodoma şi Gomora peste noi.

Deci, din cauza a ce se întâmplă la Comunitatea Europeană.

Sigur că şi noi suntem europeni, dar dânsul nu consideră aşa. Dânsul consideră că este un element străin, care vrea să ne impună nouă şi noi nu trebuie să stăm în genunchi".

Victor Ciutacu, realizator România TV, a reacționat dur pe Facebook.

El spune că Dorina Rusu, reprezentant al Administrației Prezidențiale în CNA, își permite ca, în ședință, să acuze postul de televiziune de „subminare a încrederii cetățenilor în instituțiile democrației, de înspăimântarea deliberată a populației și de promovarea unui delir antieuropean și ultrareligios”.

„Toate posturile de televiziune (evident, inclusiv al nostru) funcționează pe Legea audiovizualului. Autoritatea legală de autorizare și control se numește CNA.

Instituție care, deși e bizar, acționează și ca procuror, și ca judecător în domeniu. Sancțiunile dictate de acest for sunt executorii, indiferent dacă le contești în instanță sau nu.

Ei bine, un membru al acestui for, cu rang de secretar de stat, Dorina Rusu, reprezentant al Administrației Prezidențiale în CNA, își permite ca, în ședință, să acuze postul nostru de televiziune de subminare a încrederii cetățenilor în instituțiile democrației, de înspăimântarea deliberată a populației și de promovarea unui delir antieuropean și ultrareligios.

Cu alte cuvinte, Romania TV este de vină pentru „statul eșuat”.

După aia, neutră ca orice magistrat al audiovizualului, propune și votează amenzi pe bandă rulantă. Cu regretul că „nu avem ce să facem atât de mult”…”, a mai scris Victor Ciutacu, pe pagina personală de Facebook.

„Nu făceau obiectul reclamaţiei”

Reprezentantul postului România TV, Roxana Niculescu, a susţinut că remarcile preotului nu făceau obiectul reclamaţiei, fiind deja discutate într-o şedinţă anterioară a Consiliului.

„Dacă vă uitaţi, reclamaţia era făcută pentru ora 21,00. Colegii dumneavoastră de la monitorizare au dus mai departe şi au căutat şi în ora 22,00. Şi am spus de la început că e un deja vu. Subiectul era parada din 15 august pe care l-aţi analizat, da? (...) Este vorba de luna iulie, iar acest subiect al paradei din 15 august s-a mai discutat. Dacă este acum să luăm fiecare emisiune şi separat, o facem”, a spus Niculescu.

Afirmații ale preotului incriminate de Dorina Rusu:

„- Uitaţi în ce hal am ajuns! Nasc bărbaţii în timp ce copiii mor de foame

- Băi, ne-au umplut ăştia în ultima vreme de LGBT; de droguri, de avorturi, de prostituţie, e o ură viscerală în ţărişoara mea

- Chiar nu vedeţi semnele lui Dumnezeu sunt aceleaşi care au fost în Sodoma şi Gomora.

- Ne rugăm pentru binele copiilor noştri şi voi veniţi şi le băgaţi toate abjecţiile astea ale voastre

- Lăsându-i pe cinci rătăciţi să ne implementeze problemele şi toate rătăcirile lor de la Comunitatea Europeană”.

Ce spune Codul CNA

Codul de reglementare a conţinutului audiovizual stipulează în articolul 47 - (2) că „este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenophobe”.

Articolul 40 - (2) din acelaşi Cod prevede că, „în cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile”.

„În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (...) (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă", se arată în Cod.

Totodată, art. 64 - (1) din Codul audiovizualului precizează că „în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News