Fabrica Clujeana a fost înființată în anul 1911 de familia Renner, cu denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După Primul Război Mondial și-a schimbat denumirea în „Dermata" și a devenit cea mai mare fabrică (societate pe acțiuni) de încălțăminte din România.
Producătorul de încălţăminte, cu o istorie de peste 100 de ani pe piaţă, a intrat oficial în faliment, conform unui raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti. Astfel, după mai mulţi ani de dificultăţi financiare, unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat în faţa concurenței externe.
A fost nationalizată de guvernul comunist în 1948 și redenumită în „Fabrica de încălțăminte Janos Herbak”, apoi „Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj”, iar în final a devenit „SC Clujana SA”. A fost cea mai mare fabrică de acest gen din estul Europei în perioadă anilor '80, cu 8.000 de angajați, cu secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte, și articole din cauciuc.
În 2018 a intrat în insolvență
În 2018, Clujana a intrat în insolvenţă. Doi ani mai târziu, compania ieşea din reorganizare, conform unui anunţ al administratorului judiciar de la acea vreme, CITR. Dezvoltarea reţelei de distribuţie şi diversificarea liniei de produse au fost considerați factorii principali ai ieşirii din insolvenţă în 2020, potrivit Ziarul Financiar.
Totuşi, doi ani mai târziu, firma a intrat direct în faliment. Clujana nu şi-a publicat rezultatele financiare în 2020 şi 2021, ani dificili pentru afaceri din cauza pandemiei care i-a ţinut pe oameni mai mult în case şi astfel, ei nu au mai cumpărat la fel de des haine şi pantofi. În 2019 însă, ultimul an pentru care există date publice, cifra de afaceri a Clujana era de doar 1,85 mil. lei, cu 71% mai mică decât în 2018. În comparaţie, cu 2014-2016, când businessul se afla la circa 10 mil. de lei Tot atunci erau 300-400 de salariaţi, faţă de 120 în 2019.
Fabrica s-ar putea închide definitiv
Acum Consiliul Județean a cerut eliberarea făbricilor și a declarat că datoriile sunt mult prea mari. Autoritățile din Cluj consideră că nu mai rentează să țină fabrica deschisă, deși începuse să aibă profit.
„În 2021 dânșii ne-au dat în judecată pentru eliberarea spațiilor, întrucât trecuseră trei ani de la contractul de vânzare-cumpărare și noi încă nu părăsisem locația. În vara lui 2022 s-a pus în aplicare sentința și s-a început evacuarea și atunci am fost obligați partea de producție să o sistăm”, a mai spus Călin Oancea, director Clujana.
Consiliul Județean a anunțat și o ședință pentru a căuta cele mai bune soluții, dar șansele de a ține fabrica deschisă sunt minine, chiar dacă există argumente solide.
„Finanțare de către Consiliul Județean. Acolo și noi am încercat de-a lungul celor doi ani şi jumate de la ieșirea din insolvență, dar nu s-a găsit o cadru legal de finanțare. Solicitare a falimentului ca datoriile pe care le avem să nu mai meargă cu penalizări, să acumuleze în continuare alte datorii de ordin salarial, ANAF și altele. Şi a treia, privatizarea în luna decembrie. Vom avea o AGA (n.r. adunările generale ale acționarilor/asociaților) unde vom solicita faliment. Mă rog, dacă între timp fi un cumpărător n-are legătură, poate să cumpere brand-ul și firma să continue activitatea, plătește datoriile”, a mai spus directorul Clujana înainte de hotărârea AGA.