Clotilde Armand propune reforma administrativă a Capitalei: „Este nevoie de o nouă Lege a Bucureştiului”
- Ionel Sclavone
- 21 august 2022, 18:28
Municipiul București are nevoie de o reformă administrativă pentru eliminarea blocajelor birocratice care împiedică o bună administrare a orașului. Astfel, prin eliminarea birocrației și a ambiguităților se va reduce și nivelul de corupție de la nivelul municipalității. În acest sens, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, propune o discuție între toate forțele politice în vederea implementării unei reforme administrative la nivel de București.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, consideră că este nevoie de o discuție despre reforma administrativă a Capitalei. Potrivit spuselor sale, scopul unei astfel de discuții ar fi identificarea vulnerabilităților și inițierea unor propuneri de reformă care să ducă la eliminarea blocajelor birocratice care împiedică o bună administrare a oraşului.
„Iar acolo unde există multă birocrație și ambiguitate juridică să știți că există și multă corupție. Cred că trebuie să avem cât de curând o discuție despre reforma administrativă a Capitalei, despre aceste anomalii sistemice care ne țin captivi. Este nevoie de un nou dialog la nivelul tuturor forțelor politice despre o nouă împărțire administrativă a orașului, despre o nouă Lege a Bucureștiului. Nu pentru noi. Pentru generațiile care vin. V-am spus toate aceste lucruri pentru că atunci când suntem înjurați să știți de ce o faceți”, a transmis Clotilde Armand.
Primarul Sectorului 1 a dat ca exemplu cele şase Administraţii ale Domeniului Public care funcționează la nivelul sectoarelor, care se ocupă, printre altele, de spaţiile verzi. Pe lângă acestea există și Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) din subordinea Primăriei Capitalei, care se ocupă, de asemenea, de mai multe zone verzi.
Confuzia juridică trebuie eliminată din administrația Capitalei
Clotilde Armand susține că trebuie eliminată confuzia juridică și a cetățenilor, astfel încât toată lumea să știe exact a cui responsabilitate este curățenia sau întreținerea anumitor străzi.
„ALPAB se ocupă de mai multe zone verzi situate pe teritoriul celor 6 sectoare, iar de aici începe să apară confuzia juridică sau a cetăţenilor. De exemplu: în Sectorul 1 sunt multe parcuri care nu sunt în subordinea primăriei de sector (Herăstrău, Cişmigiu, Floreasca, Bordei) sau străzi care nu sunt în subordinea ADP Sector 1 (Calea Griviţei, Calea Victoriei, Ion Mihalache sau cele pe care există transport în comun) şi se află la o altă structură din cardul Primăriei Capitalei numită Administraţia Străzilor”, a arătat Clotilde Armand.
Primarul Sector 1 a precizat că de multe ori a încercat să se ocupe de întreținerea spațiilor verzi sau de curățenia pe anumite străzi și a constatat că nu țin de primăria pe care o conduce.
„Mare mi-a fost uimirea atunci când am dorit să fac curat şi să mă ocup de spaţiile verzi de pe Bulevardul Magheru să constat că nu am dreptul să fac asta pentru că bulevardul aparţine de (atenţie!) Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din cadrul Primăriei Capitalei", se mai menţionează în postare.
Cetățenii suferă din cauza opoziției consilierilor
În acest context, Clotilde Armand a mai spus că un primar de sector nu are posibilitatea, în prezent, să întreţină o serie de străzi sau parcuri aflate pe teritoriul unităţii administrative pe care o conduce. Și nici nu le poate prelua în administrare din cauza opoziției unor consilieri. Iar din cauza acestui sistem au de suferit doar cetățenii care așteaptă să se reabiliteze străzi sau să se ridice gunoiul, fără să știe cine sunt cu adevărat responsabili.
„Și uite așa un primar de sector care are pe teritorul sectorului mai multe străzi sau parcuri și vrea să le întrețină nu are cum. Pentru că hidra administrativă nu-i dă voie. Iar atunci când un primar de sector dorește să fac protocol între instituția lui și cele din cadrul PMB.... proiectul îi este respins de consilierii aflați în «opoziție» (cu toate că ei sunt la guvernare).
Este cazul meu. La Sectorul 1 am încercat de aproape zece ori să trec un protocol cu Administrația Străzilor pentru a mă ocupa de modernizarea unor străzi și bulevarde. Consilierii PNL PSD Sector l-au picat nejustificat sau să nu putem face investiții. Și uite așa anii trec. Iar birocrația rămâne”, a mai scris primarul din Sectorul 1, într-o postare pe Facebook.