O nouă achiziţie controversată a fost făcută în mandatul primarului Clotilde Armand la Primăria Sectorului 1. Un contract de aproape 100 de milioane de euro pentru servicii de amenajare şi întreţinere de spaţii verzi a fost acordat de Administrația Domeniului Public Sector 1, o instituţie subordonată Consiliului Local Sector 1.
Contractul de aproape 100 de milioane, a fost împărţit în şase loturi. Acordul cadru a fost încheiat cu mai multe asocieri de firme, unele dintre acestea „abonate” la contracte din bani publici încă de ani buni pentru plantat de flori, cosirea gazonului sau săpare de şanţuri.
Administrația Domeniului Public Sector 1, instituţie condusă de Sorina Oancea a scos la licitaţie în martie 2021 un contract cu o valoare de aproape 100 de milioane de euro pentru servicii de amenajare şi întreţinere de spaţii verzi de pe raza Sectorului 1.
Potrivit SEAP, acordul-cadru are o valoare de 489.764.198.o3 lei, adică echivalentul a 99.142.550 euro, şi a fost împărţit în şase loturi de circa 16 milioane de euro fiecare.
Reprezentanţii ADP Sector 1 au confirmat că acordul cadru a fost încheiat pe 9 mai 2022 pe o durată de patru ani (48 de luni) chiar dacă la momentul publicării acestui material în portalul SEAP achiziţia figurează în continuare în desfăşurare, în penultima etapă, cea de deliberare, înainte celei de atribuire.
Contactată telefonic, directoarea ADP Sector 1, Sorina Oancea, a refuzat să dea explicaţii suplimentare despre contractul uriaş, recomandând doar să fie trimisă o solicitare către biroul de presă al instituţiei, relatează româniatv.net.
Firmele câștigătoare pentru întreţinere şi amenajarea de spaţii verzi
Din datele furnizate de reprezentanţii ADP Sector 1 reiese că marile câştigătoare ale licitaţiei sunt firmele din asocierea Garden Center Grup S.R.L. (Leader), Ro-Verde Landscaping S.R.L., Maxi Design Construct S.R.L, deoarece au reuşit să obţină loturile 1, 2 şi 4 din totalul celor şase.
În următorii patru ani, ar urma să primească aproape 50 de milioane de euro de la ADP Sector 1.
Liderul asocierii care a obţinut parte din contractul cu ADP Sector 1 este Garden Center Grup S.R.L.
Firma este deţinută Ion Olteanu, un afacerist care provine din localitatea giurgiuveană Roata de Jos. Nu este prima oară când presa scrie despre modul în care firma a câştigat o mulțime de contracte din bani publici, indiferent de partidele politice aflate la putere.
Garden Center Grup și-a mărit cifra de afaceri de peste patru ori în anul 2008, când a obținut și cel mai mare profit din istoria sa: 4,5 milioane de lei. Cifra de afaceri a crescut de la an la an, până în 2011, când a atins aproape 100 de milioane de lei. Apoi a urmat declinul.
Cine sunt partenerii de afaceri ai lui Ion Olteanu în afacerea cu ADP Sector 1
Ro-Verde Landscaping este o altă firmă deţinută de Ion Olteanu şi administrată de Cătălin Marius Vişan. Cu o cifră de afaceri de peste 12 milioane de euro şi un profit de 275.740 de euro raportate în 2021, societatea cu sediul în Sat Petreşti, Comuna Corbeanca, are 160 de angajaţi şi are ca obiect de activitate „activităţi de întreţinere peisagistică”.
Cătălin Marius Vişan, acţionarul minoritar de la Ro Verde Landscaping, a fost implicat în afacerea penală Artex.
Acesta a fost acuzat de procurori că a participat la spălarea a cel puţin 2,3 milioane de lei, printr-un circuit financiar care cuprindea mai multe firme fantomă, controlate de doi oameni de afaceri care percepeau pentru aceste servicii un comision între 6-8%.
Maxi Design Construct S.R.L, firma care a mai fost anchetată în „Afacerea panseluţa”
Maxi Design Construct S.R.L este a treia firmă care a obţinut parte din contractul uriaş cu ADP Sector 1. Firma se numără printre cele „abonate” la contracte din bani publici cu ADP Sector 1.
De exemplu, aceasta, în asociere cu Amazon Unique Garden SRL, a câştigat un contract de 5.033.374 lei, adică peste un milion de euro, pentru „activități de amenajare și întreținere a terenurilor de joacă și a spațiilor amenajate pentru câini” situate pe raza Sectorului 1.
Ce trebuie să facă firmele care au câştigat contractele
Acordul-cadru încheiat de ADP Sector 1 pe o perioadă de patru ani prevede că firmele câştigătoare trebuie să presteze mai multe servicii precum cosirea gazonului din parcuri, tunderea arbuştilor sau plantarea de flori.
De asemenea, acestea ar mai trebui să îndepărteze zăpada de pe alei, platforme betonate sau suprafeţe de taratan, să planteze mai multe tipuri de arbori şi flori, precum şi să sape gropi în mai multe zone din sectorul 1, informează româniatv.net.