Clinton şi Obama, într-un nou duel

Hillary Clinton şi Barack Obama şi-au afişat diferenţele de opinie pe aproape toate subiectele aseară, în ultima lor dezbatere televizată înainte de alegerile primare cruciale din Texas şi Ohio, din 4 martie, relatează CNN.

La prima dezbatere democrată, din aprilie 2007, Clinton era favorită, dar acum Obama ocupă această poziţie. Astfel că alegerile de la începutul lunii viitoare vor avea ca rezultat fie nominalizarea lui Obama pentru candidatura democrată la prezidenţialele din SUA, fie vor reprezenta o revenire în forţă a lui Hillary Clinton.

Clinton l-a atacat pe contracandidatul său chiar de la începutul dezbaterii organizate la Universitatea de Stat din Cleveland, Ohio. Obama a replicat în mod repetat cu o serie de afirmaţii care anterior aveau un ton mai moderat.

Clinton şi Obama, care au stat alături în timpul dezbaterii, dar nu s-au uitat unul la celălalt, s-au luptat pe tema planului asigurărilor de sănătate, acordului de liber-schimb Alena dintre Statele Unite, Canada şi Mexic şi războiul din Irak. Ei s-au întrecut în acuzaţiile de deformare sau chiar falsificare a declaraţiilor.

"Senatorul Obama a spus constat că aş obliga oamenii să subscrie unei asigurări de sănătate, indiferent dacă şi-ar permite sau nu. Nu este adevărat", a spus Clinton.

"Ea afirmă că planul meu de asigurare de sănătate ar lăsa neacoperite 15 milioane de persoane, dar contest acest lucru", a replicat Obama.

Contre pe tema politicii externe

Cei doi rivali s-au confruntat acerb şi pe tema politicii externe. "Vara trecută, Obama a ameninţat cu bombardarea Pakistanului şi nu cred că a fost o decizie înţeleaptă", a spus Hillary, lucru contestat de Obama."Nu sunt de acord atunci cînd propune o întrevedere cu unul dintre cei mai cruzi dictatori din lume fără condiţii prealabile. Dacă l-aş înfrunta pe John McCain, probabil viitorul candidat republican, argumentele mele ar avea o mult mai mare greutate", a spus Clinton.

"În ceea ce priveşte cea mai importantă decizie de politică externă din ultimii ani, a ne duce sau nu în Irak, am spus clar că nu trebuie să ne implicăm în război", a declarat Obama. "În privinţa subiectelor sensibile, judecata mea este mai bună decât cea a lui Clinton sau McCain", a subliniat el. "În timp ce Clinton spune că ar fi gata din primele zile să conducă ţara, faptele au demonstrat că ar fi gata să cedeze din primele zile în faţa lui George W,. Bush pe tema unui subiect critic", a spus Obama, referire la votul lui Clinton în 2002 în favoarea războiului din Irak.

Tensiuniile de aseară ar putea fi determinate şi de faptul că echipa de campanie a lui Barack Obama i-a acuzat pe consilierii lui Hillary Clinton de „instigare ruşinoasă la teamă“, după publicarea unei fotografii cu senatorul de Illinois îmbrăcat cu robă şi turban, conform tradiţiei Somaliei, ţară predominant musulmană. Fotografia, publicată pe site-ul „Drudge Report“, a fost făcută în 2006, în cursul vizitei lui Obama în Kenya, ţara natală a tatălui său. Site-ul a precizat că fotografia a fost furnizată de echipa lui Clinton, o afirmaţie pe care strategii senatorului de New York nu au dezminţit-o.

Hillary şi-a amintit cu greu de numele succesorului lui Putin

Deşi a susţinut că deţine cunoştinţe de politică externă mult mai solide decât Barack Obama, Hillary a avut un moment de ezitare, ieri seară, când i s-a cerut să rostească numele posibilului viitor preşedinte rus Dmitri Medvedev, relatează Reuters.

Întrebată dacă ştie numele posibilului succesor al lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, Clinton a avut nevoie de ceva pentru a şi-l aminti. "Medvedev, mă rog", a spus ea în final.

Obama nu a răspuns însă la întrebare.

Astfel de scene sunt obişnuite în campaniile electorale americane când lipsa cunoştinţelor de politică externă a afectat traseul candidaţilor pentru Casa Albă.

Un episod similar a avut loc în cursul campaniei din 2000 când actualul preşedinte american, George W. Bush, nu şi-a putut aduce aminte numele mai multor lideri străini.

Citiţi şi: Turbanul lui Obama

(12:54)