Clinica de Ortopedie, închisă din cauza unei bacterii

Clinica de Ortopedie, închisă din cauza unei bacterii

Mai mulţi pacienţi au fost mutaţi în ultimele zile la Spitalul de Boli Infecţioase după ce au prezentat simptome de diaree. Surse medicale susţin că ar fi vorba de o infecţie intraspitalicească.

Clinica de Ortopedie din Cluj-Napoca e în carantină după ce mai mulţi pacienţi internaţi au prezentat în ultimele zile simptome de diaree. Surse medicale din cadrul instituţiei susţin că ar fi vorba despre o infecţie cu Clostridium, o bacterie ce provoacă diaree puternică.

Cauza: lipsa de igienă

Aceleaşi surse susţin că, în ultimele două săptămâni, mai mulţi pacienţi internaţi la Clinica de Ortopedie au fost transferate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca pentru a fi trataţi împotriva acestei bacterii. Un medic de la această clinică a declarat că, doar într-o singură zi, au fost internaţi zece pacienţi aduşi de la Ortopedie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, cadrele medicale de la Clinica de Ortopedie din Cluj-Napoca au precizat pentru EVZ că, cel mai probabil, sursa infecţiei este lipsa de igienă din spital, la care se adaugă lipsa de igienă a bolnavilor.

"La început a fost un caz, apoi au apărut alte două, iar acum le-am pierdut numărul. Ne-am pus şi noi întrebări de unde a apărut această infecţie, putând fi vorba despre mâini mur dare şi lipsa de igienă a angajaţilor, dar şi a pacienţilor. Cu siguranţă nu este o infecţie cauzată de antibiotice. Dacă ar fi fost aşa, atunci extinderea acestei epidemii ar fi fost mult mai mare", consideră un medic chirurg de la Clinica de Ortopedie.

REACŢII OFICIALE

"Sunt doar patru cazuri, din cauza antibioticelor"

În replică, oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Cluj şi reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean, de care aparţine Clinica de Ortopedie, neagă că ar fi vorba despre o epidemie şi spun că au existat, de fapt, doar patru cazuri.

Cristiana Ciortea, director medical la Spitatul Clinic Judeţean Cluj, a declarat că a fost efectuată o anchetă epidemiologică şi că doar patru pacienţi au fost inter naţi la Spitalul de Boli Infec ţioa se pentru a primi tratament.

"O anchetă epidemiologică e mai autorizată decât părerea unor medici. Nu este singura clinică unde a apărut şi nu ştiu de unde se face atâta vâlvă. Sunt doar patru cazuri şi infecţia se datorează tratamentului cu antiobitice", susţine Cristiana Ciortea.

La rândul său, directorul adjunct de la Direcţia de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu, a spus că nu poate fi vorba despre o infecţie intraspitalicească. "Nu este o infecţie nozocomială şi nu se datorează personalului, pentru că astfel am fi avut cazuri mai multe", conchide Moisescu.

Pacienţi trimişi acasă

O clujeancă a cărei mamă s-a îmbolnăvit în timp ce era internată la Clinica de Ortopedie ne-a declarat că pacienţii au fost trimişi acasă şi că igiena din spital lasă mult de dorit.

"Mama mea a fost operată în acest spital în urmă cu două săptămâni. După operaţie au trimis-o acasă cu o diaree severă, fără măcar să ne spune de ce. Dacă au fost trimişi acasă toţi pacienţii, asta nu e epidemie? Ce e? Lipsa de curăţenie e clară, s-a văzut cum arată spitalul şi lipsa de bun simţ a angajaţilor, de la infirmiere, care aşteptau bani să-i pună plosca mamei, până la asistente, care se închideau în cabinete şi cu greu ieşeau afară. În afară de medicii rezidenţi, toată lumea de acolo e de o nesimţire dureroasă", povesteşte Oana Dan.

"Dacă au fost trimişi acasă toţi pacienţii, asta nu e epidemie? Ce e?", OANA DAN, fiica unei paciente de la Ortopedie