Studiul care dă fiori și cercetătorilor: Fenomenele meteo extreme ar putea deveni obișnuite

Studiul care dă fiori și cercetătorilor: Fenomenele meteo extreme ar putea deveni obișnuite

Circulația Oceanului Atlantic este la cel mai scăzut nivel din ultimii o mie de ani. Acest fenomen numit AMOC îi determină pe oamenii de știință să lanseze avertismente cu privire la riscul ca fenomenele meteo extreme să devină o regulă.

În mod similar, Curentul Golfului este afectat de topirea gheții arctice, prin care sunt deversate cantități mari de apă rece în sudul Groenlandei, întrerupând fluxul AMOC. Impactul schimbărilor din Curentul Golfului este observat pe perioade mai lungi de timp decât variațiunile din curentul jet stream de mare viteză. AMOC va contribui însă și la formarea fenomenelor meteo extreme, pe măsura încălzirii climei.

Pe lângă vremea extremă din Europa și de pe coasta de est a SUA, slăbirea AMOC ar putea avea consecințe serioase pentru ecosistemele marine din Atlantic, afectând peștii și alte tipuri de viață oceanică.

Fenomenul ar putea duce la creșterea nivelului mării de pe coasta de est a SUA

Andrew Meijers, director științific adjunct care studiază oceanele polare în cadrul Institutului britanic de cercetare a Antarcticii, a declarat: “AMOC are o influență profundă asupra climei globale, în mod special în America de Nord și Europa. Aceste dovezi ale unei continue slăbiri a circulației reprezintă noi indicii esențiale pentru interpretarea viitoarelor estimări privind clima regională și globală".

Ne puteți urmări și pe Google News

Karsten Haustein de la Centrul pentru Servicii Climatologice din Germania, care nu a luat parte la studiu, spune că SUA riscă să fie lovită de uragane mai puternice, ca rezultat al slăbirii curentului Golfului.

Doctorul Levke Caesar de la Universitatea Maynooth din Irlanda, autor coordonator al studiului, consideră că o altă potențială consecință este creșterea nivelului mării de pe coasta de est a SUA.

“Fluxul de suprafață al AMOC ce se îndreaptă spre nord respinge masele de apă către dreapta, departe de coasta de est a SUA. Aceasta se datorează rotației Pământului, care deviază obiectele în mișcare, precum curenții, către dreapta în emisfera nordică și către stânga în cea sudică. Pe măsură ce curentul încetinește, acest efect dispare și se poate aduna mai multă apă pe coasta de est a Americii, ducând la o creștere a nivelului mării”, a precizat aceasta.

Sursa: The Guardian