Un tribunal din Stuttgart a decis ieri punerea in libertate inainte de termen a unuia dintre liderii gruparii "Factiunea Armata Rosie" (RAF), gruparea terorista germana responsabila pentru moartea a cel putin 30 de persoane, intre anii 1972 si 1991.
Brigitte Mohnhaupt a fost arestata in 1982 si a primit cinci pedepse consecutive de inchisoare pe viata, pentru rolul ei in asasinarea a noua persoane, printre care seful patronatelor germane Hanns Martin Schleyer si pro-curorul federal Siegfried Buback.
Mohnhaupt a ispasit pana in prezent 24 de ani de inchisoare, iar judecatorii au ajuns la concluzia ca femeia nu mai prezinta un pericol pentru societatea germana.
O istorie sangeroasa Factiunea Armata Rosie a fost construita de Andreas Baader si Ulrike Meinhof, pe fondul protestelor studentesti de la sfarsitul anilor 1960 si al miscarii impotriva razboiului din Vietnam.
Gruparea Baader-Meinhof, scrie BBC, sustinea ca lupta impotriva unui sistem capitalist corupt, in care vedea nimic mai mult decat o reincarnare a celui de-al treilea Reich.
Cei doi lideri au fost arestati in 1972, dupa o lunga campanie care a inclus antrenamente in tabere ale Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, atentate cu bomba si jafuri bancare in Germania.
Dupa arestarea fondatorilor, conducerea gruparii a fost preluata de Brigitte Mohnhaupt si de Christian Klar, reprezentantii celei de-a doua generatii, care au incercat sa-si elibereze mentorii printr-o campanie sangeroasa de rapiri si asasinate.
Evenimentele au culminat in 1977 cu uciderea procurorului general Siegfried Buback si a sefului Dresdner Bank, Juergen Ponto. In toamna aceluiasi an, militantii l-au rapit, torturat si asasinat pe seful patronatelor germane, Hans Martin Schleyer.
Campania nu a ajutat cu nimic soarta liderilor RAF. Meinhof si Baader s-au sinucis in inchisoare, in imprejurari misterioase, iar Brigitte Mohnhaupt a fost arestata in 1982.
O tara divizata
Decizia tribunalului a fost criticata de mai multi politicieni, de fosti oficiali ai politiei germane si de catre rudele victimelor RAF, care au acuzat faptul ca Mohnhaupt nu si-a exprimat niciodata o parere de rau pentru faptele comise.
Nemultumirea acestora este alimentata si de posibila gratiere, de catre presedintele Horst Kohler, a celuilalt membru marcant al RAF, Christian Klar. Eliberarea lui Mohnhaupt si-a gasit insa si sustinatori, printre politicienii care au apreciat ca liderul RAF si-a ispasit pedeapsa, iar Germania trebuie isi incheie socotelile cu trecutul.