„Nu vrem să fim conduși de un funcționar care muta scrumiere prin Ministerul Culturii!”

„Nu vrem să fim conduși de un funcționar care muta scrumiere prin Ministerul Culturii!”

● Lovitură de teatru la Brașov! ● Claudiu Goga, regizorul Teatrului Sică Alexandrescu, susținut de o mare parte a actorilor, contestă numirea lui Dan Zarafescu în postul de director

A trecut o săptămână de când o parte a actorilor de la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov refuză să mai urce pe scenă, spectacolele fiind suspendate pe motiv că Dan Zarafescu ar fi fost ajutat de trei dintre membrii comisiei să câștige postul de manager

Sămânța scandalului a încolțit în primăvară, mai exact în luna mai, când a avut loc primul examen pentru ocuparea postului de director al Teatrului Sică Alexandrescu. Înfipt și atunci la concurs, Dan Zarafescu (în prezent director-adjunct al Teatrului Nottara din București) n-a reușit să impresioneze comisia de evaluare a concurenților, obținând, la ultima probă (interviu) nota 5,45. Un eșec!

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Dan Zarafescu 

Amenințări cu moartea prin împușcare

Surescitat probabil sau poate doar vlăguit mental de efortul depus la examenul ratat, Dan Zarafescu a contestat rezultatul și s-a apucat să trimită mesaje de amenințare și să-i jignească, grobian, pe membrii respectivei comisii. Stau mărturie dovezile strânse de actrițap r o t e s - tatară Ada Galeș (premiul pentru debut la Gala UNITER 2016) într- o scrisoare. Reproducem, în continuare, o parte a injuriilor buruienoase ale lui Zarafescu, cu mențiunea că unele, pe care nu le vom publica, ar face să roșească și-un aviator în brazdă: „Aveti grijă pe unde mergeți. Dvs si familia dvs! Ce mâncați! Ce beți! Ce aer respirați. Atenție la boli grave... Dumnezeu sa vă apere! Cu prietenie…” sau „Întrebările tale erau din altă lume. Exact ca cele puse de Sabados. Scadența pentru tine s-ar putea să vină mai repede decât gândești (…) Ar trebui să fiți adunați pe un stadion de 420.000, comunitatea din BV, și să fiți împușcați!”.

Trebuie mențio nat că aceste „aten ționări amicale” erau destinate următoarelor personaje: Adrian Găzdaru, managerul Teatrului Excelsior Bucureşti, Attila Gasparik, managerul Teatrului Naţional Târgu Mure ş , L u c i a n Sabados, managerul Teatrului „Maria Filotti” Brăila, Carmen Stanciu, prorector U.N.A.T.C „I.L. Caragiale” Bucureşti.

S-a schimbat comisia, s-a schimbat și nota

Mai departe, lucrurile au luat o întorsătură surprinzătoare. Ambițios, Zarafescu, acest domn desprins parcă din tipologia lui Caragiale, n-a renunțat la visul de a deveni director la Teatrul Sică Alexandrescu. Povestește Claudiu Goga, regizor la acest teatru de tradiție: „În septembrie, Zarafescu s-a prezentat din nou la concurs. La ultima probă, la interviu, a primit nota 9,21. Scandalos! Am fost și noi, o bună parte a artiștilor, în sală, pentru că acest test se susține cu public. Comisia era formată din Beatrice Rancea - șefa, Emil Boroghină, Mircea M. Ionescu și Horațiu Mihaiu. Primii trei, prieteni buni de-ai lui Zarafescu, n-au pus nicio întrebare. Niciuna - și era vorba de o probă-interviu! Doar au lăudat lucrarea scrisă. Când domnul Mihaiu a vrut să-l întrebe ceva pe Zarafescu, Rancea l-a oprit. Este strigător la cer, e ca pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej!”.

Regizorul Claudiu Goga și-a înghițit indignarea și a continuat: „Intrigați, o parte a actorilor n-a mai vrut să urce pe scenă, protestând împotriva acestui abuz. Există și vicii de procedură descoperite la acest examen… Noi vom continua protestul. Problema este că mâine (n.r. - astăzi) expiră perioada în care se poate face, legal, o contestație și cum aceasta nu se poate face decât de un alt concurent care a fost înscris la concurs, vă dați seama că sunt șanse ca acest Zarafescu să fie numit director. Ne-am adresat și primăriei din Brașov, pentru că ei decid componențele comisiilor de evaluare, dar, după o scurtă întrevedere cu viceprimarul Mihai Costel, neoficială, nimeni nu ne-a mai răspuns solicitărilor. Să facă public înregistrarea cu interviul, pentru că, legal, trebuia filmat totul! Și să arate lumii și proiectul perfect al lui Zarafescu. Așa se va convinge tot poporul de valoarea acestui om!”.

Zece ani „cu treabă” în Ministerul Culturii

Dar cine este, de fapt, acest Dan Marius Zarafescu, atât de hulit de artiștii de la teatrul din Brașov? Am încercat să-l contactăm, pentru a obține un punct de vedere, dar, în ciuda apelului telefonic și a unui mesaj explicativ, n-am primit, până la închiderea ediției, niciun răspuns. Potrivit cărții de vizită afișate pe site-ul oficial al Teatrului Nottara, Dan Marius Zarafescu a activat mai bine de zece ani la Ministerul Culturii, pentru a înhăța, din 2014, un post de director-adjunct la teatrul de pe Magheru. Regizorul Claudiu Goga pare să-l cunoască mai bine: „Nu vrem să fim conduși de un funcționar care muta scrumiere prin Ministerul Culturii! Se știe că și la Nottara e directoradjunct doar pe hârtie… Toți vor să scape de el. Acum s-a trezit că vrea să fie director la Brașov…”.

Luni va fi numit noul director

Contactat de EVZ pentru a-și expune punctul de vedere, mai ales că artiștii care contestă concursul din septembrie au descoperit vicii de procedură în desfășurarea și organizarea acestui examen, Mihai Costel, viceprimarul Brașovului și omul autorităților „pe partea culturală”, ne-a declarat: „Mâine (n.r. - astăzi) este ultima zi de concurs. Dacă nici până atunci nu apare vreo contestație, luni va fi numit noul director al Teatrului Sică Alexandrescu. N-am nici o bază juridică să anulez concursul... Oricum, nu toți actorii protestează. Este, însă, adevărat că week-end-ul trecut s-au suspendat spectacolele. Nu este corect pentru brașoveni, ei pierd. Actorii sunt, până la urmă, angajați la stat, plătiți din bugetul primăriei, nu e normal să protesteze în loc să-și facă treaba. Dacă vom face publice înregistrarea concursului și a proiectului domnului Zarafescu? Sigur, începând de mâine (n.r.- astăzi), la o solicitare oficială, vom da publicității toate datele”.