Clanul PSD-istului Mocanu din Buzău face afaceri penale cu zăpadă
- Căt ălin Antohe
- 23 februarie 2012, 12:08
Preşedintele CJ Buzău, Victor Mocanu, este cercetat de DNA pentru deszăpezirea din 2009.
Victor Mocanu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău este cercetat penal pentru atribuirea şi derularea nelegală a contractelor de deszăpezire a drumurilor judeţene pentru iarna 2009 şi 2010. Poliţiştii au descoperit că firma care a semnat contractele de deszăpezire, Conferic SRL a funcţionat mai mult ca paravan pentru SRL-ul controlat chiar de ginerele Consiliului Judeţean. Alături de Mocanu sunt cercetaţi toţi subalternii care au închis ochii la afacerile dubioase ale familiei preşedintelui, poreclită în presa locală "famiglia Cash". Dosarul e instrumentat de procurorii DNA Ploieşti. Contracte semnate ilegal
Pe 15 decembrie 2009, urmare a anulării licitaţiei pentru întreţinerea drumurilor buzoiene pe timp de iarnă, Consiliul Judeţean a încheiat contractele de deszăpezire prin negociere directă. Din cele 5 zone în care a fost împărţit judeţul, partea leului (patru zone din cele cinci) şi-a tras-o SC Conferic SRL, una dintre firmele despre care presa locală a dezvăluit, în repetate rânduri, că ar fi abonată la lucrările plătite de Consiliul Judeţean. Prietenia era, se pare, atât de strânsă, încât angajaţii Consiliului, membri în comisia de negociere, nu au mai catadicsit să respecte procedurile legale. Deşi era vorba de lucrări de întreţinere a drumurilor pe timp de iarnă, pe mai mult de 80% din suprafaţa judeţului, subordonaţii lui Mocanu nu au vrut sau nu au fost lăsaţi să verifice dacă Conferic SRL avea şi utilajele necesare pentru a efectua operaţiuni de deszăpezire. Câine surd, la vânătoare
Dacă ar fi făcut această verificare, spun organele de anchetă, ar fi descoperit că SC Conferic SRL nu deţinea decât 9 (nouă) utilaje, dintre care şapte în proprietate şi două în leasing, cu totul insuficiente pentru a acoperi patru contracte de deszăpezire (zonele I, II, IV şi V) din cele cinci pentru întregul judeţ.
Neglijenţa subordonaţilor lui Mocanu este cu atât mai greu de înghiţit dacă ţinem cont că toate contractele aveau clauze exprese că niciuna dintre societăţi nu avea dreptul să subcontracteze lucrările: "Executantul nu poate încheia contracte cu subcontractanţi (...) Executantul are obligaţia de a nu transfera nici total nici parţial obligaţiile obligaţiile asumate prin contract" (articolele 20 şi 21 din contract). Prietenii preşedintelui Mocanu, dar şi familia acestuia s-au gândit probabil că astfel de contracte se semnează pentru a fi încălcate. Parteneriat cu ginerică Cu o săptămână înainte de semnarea contractelor cu Consiliul Judeţean, prietenii de la Conferic încheiaseră un contract de închiririere a 25 de utilaje pentru deszăpezire cu Baum Construct SRL, firma în care asociaţi sunt Daniel Drăgan, ginerele lui Mocanu şi Cristina Dragomir. Aceasta din urmă este cumnata lui Neculai Cojocaru (catalogat de presa locală drept "om de casă" al preşedintelui CJ), implicat prin diverse firme, în mai multe afaceri cu statul din judeţ, inclusiv din acelea în care se derulează fonduri europene. Mai mult ca sigur, în acest context, că membrii comisiei de negociere au avut cunoştinţă de aranjament. De remarcat este că în contractul dintre Conferic şi Baum Construct nu este menţionată vreo sumă pentru prestaţie, aceasta fiind "în aşteptare".. Angajaţi "orbiţi" de viscol
În realitate, Conferic a fost doar un "bidon" pentru firma lui ginerică, Baum Construct, efectuând lucrările de deszăpezire cu propriile utilaje şi angajaţi în trei dintre cele patru zone contractate, pasămit, de Conferic. Totul s-a făcut la vedere şi la lumina zilei, dar angajaţii Consiliului Judeţean care semnau recepţia lucrărilor au fost şi ei loviţi de "orbul găinilor" şi nu au consemnat că lucrările s-au făcut într-o subantrepriză ilegală. Chiar şi aşa, deszăpezirea nu a fost făcută cum trebuie, "ceea ce a dus la blocarea mai multor drumuri judeţene", consemnează anchetatorii. Asta nu i-a împiedicat pe contractanţi să factureze pentru perioada 15 – 31 decembrie 2009, 3,06 milioane de lei, dintre care jumătate au intrat în buzunarele firmei lui ginerică. ABONAŢI IARNĂ DE IARNĂ
Firmele de deszăpezire încasează milioane, buzoienii înoată prin nămeţi
Performanţele s-au repetat în iarna 2010 – 2011. Între 22 şi 24 ianuarie 2011, pe tarlaua lui Mocanu s-au blocat douăsprezece drumuri judeţene. Atât Mocanu cât şi Cătălin Botezatu, şeful Direcţiei de achiziţii a Consiliului Judeţean Buzău (ambii cercetaţi penal pentru iarna precedentă) au dat vina pe şoferii care au ignorat codul galben şi au rămas înzăpeziţi. În multe localităţi dezăpezirea a fost făcută de primari, iar aceeaşi Conferic a încasat aproape 3 milioane de lei pentru lucrările de deszăpezire efectuate. Subprefectul Ovidiu Anghel a considerat atunci că cele două societăţi care au făcut deszăpezirea (Conferic şi Petro Consind, despre care presa a scris că ar fi controlată de un consilier judeţean) trebuiau sancţionate.
Rămâne de văzut dacă o eventuală anchetă ar descoperi şi implicarea Baum Construct. Mai ales că situaţia s-a repetat, cu circumstanţe agravante în această iarnă, iar suspiciunea sau acuzaţiile au rămas aceleaşi. Nici numele nu s-au prea schimbat – Conferic, Petro Consind şi Liciu Con SRL. "Întrebaţi la Vadu Paşii, Săgeata (localităţi din judeţul Buzău – n.n.) cine i-a deszăpezit pe ei, pe drumul judeţean, dacă nu ei. Primarii au făcut-o. Iar banii îi iau, PETRO Consind, Conferic, Liciu Com. Deci ăştia iau banii, iar primarii se deszăpezesc singuri", a afirmat, săptămâna trecută, Cezar Preda, preşedintele PDL Buzău.
Afaceri bănoase în ani electorali
Potrivit datelor oficiale, cifra de afaceri a Baum Construct, înfiinţată cu un capital social minim, de 200 de lei, nu a scăzut, din 2007, sub 3,8 milioane de lei anual. Vârful a fost înregistrat în 2008, an în care socrul mic Mocanu candida pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului judeţean, când Baum Construct a avut o cifră de afaceri de 9,4 milioane de lei şi un profit de 2,77 milioane (aproape 30%). În 2011, Baum Construct a ocupat locul 2 pe judeţul Buzău în Top Afaceri România.
Fonduri europene pe şapte cărări
Tot în 2011, un control al DLAF (departamentul de luptă antifraudă) a descoperit un posibil conflict de interese între preşedintele Consiliului Judeţean şi o firmă locală, Nikost, aparţinând "omului de casă" Neculai Cojocaru. Firma Nikost se afla printre furnizorii de materiale de construcţie pentru "Drumul Vinului", proiect finanţat din fonduri europene al cărui beneficiar era Consiliul Judeţean condus de Victor Mocanu. Legătura era taman cea din Baum Construct, unde cumnata lui Neculai Cojocaru, Cristina Dragomir, este asociată cu ginerele lui Victor Mocanu, Daniel Drăgan.
Inspectorii DLAF au descoperit şi că SC Baum Construct a intrat în proiect, obţinând peste 1,6 milioane de lei. Pentru aceasta ar fi fost necesară modificarea proiectului tehnic la "Drumul Vinului", adică înlocuirea pietrei de carieră cu piatra de balastieră produsă de firma ginerelui. Deşi am insistat, în repetate rânduri să obţinem un punct de vedere, şefa de cabinet a preşedintelui Mocanu a refuzat constant, sub diverse pretexte să ne facă legătura cu acesta.
OPULENȚĂ
Nunta de un million de euro
La nunta de la Buzău a fiului lui Victor Mocanu, au fost convocaţi, vara trecută, de patru ori mai mulţi invitaţi decât la petrecerea de la Londra a prinţului William cu Kate, ducesa de Cambridge. Cei 1200 de nuntaşi strânşi pe patinoarul din Buzău (singurul loc corespunzător pentru atâţia petrecăreţi) au avut parte de atenţia maestrului bucătar italian Antonio Passarelli, ajutat de 30 de bucătari neaoşi, aduşi de la Bucureşti. Aceştia au pregătit 4.000 de fripturi, 10.000 de sarmale, icre negre şi somon, başca un tort de 120 de kilograme iar maestru de ceremonii a fost Horia Brenciu. Întreaga nuntă l-ar fi costat pe Mocanu mai mult de un milion de euro, spectacolul sosirii lui Marian Vanghelie cu elicopterul fiind pe cheltuiala primarului sectorului 5.
Până şi unii dintre invitaţi s-au simţitb jenaţi de opulenţa manifestării. "Îmi este greu să înţeleg de ce un tată ar dori să îşi expună astfel proprii copii... Astfel de manifestări luxoase nu pot decât să facă rău acestor oameni" a spus atunci Iulian Bădescu, senator PSD de Prahova. Bădescu a criticat şi spectacolul "desantului" lui Vanghelie pe care l-a caracterizat drept "opulent şi nefiresc în vreme de criză".
BAIRAM. Invitații au stat la codă să dea darul de nuntă
Citiți și:
- Speculanţii zăpezii: afaceri de zeci de milioane de lei