CJUE respinge repatrierile de migranți la granițele Franței. Curtea susține că migranții ilegali trebuie să beneficieze de un anumit termen pentru a părăsi voluntar teritoriul.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene respinge repatrierile de către Franța a migranților la frontierele sale interne, scrie Ansa.
Într-o hotărâre privind apelul mai multor asociații franceze, judecătorii luxemburghezi evidențiază că „directiva UE privind repatrierea trebuie întotdeauna aplicată, chiar și în cazul controalelor la frontierele interne”, reintroduse temporar de un stat membru.
Migranții ilegali, subliniază Curtea UE, trebuie așadar să poată „beneficia de un anumit termen pentru a părăsi voluntar teritoriul. Îndepărtarea forțată are loc doar în ultimă instanță”.
CJUE cere respectarea diresctivei privind repatrierea
În cazul în care o țară membră decide să reintroducă temporar controalele la frontierele interne, subliniază judecătorii luxemburghezi, un guvern național poate într-adevăr să adopte o măsură de repatriere „pe singura bază a codului Schengen”, dar „în scopul înlăturării” migranților ilegali trebuie, în orice caz, să respecte „regulile și procedurile comune prevăzute de directiva privind repatrierea”.
Directiva comunitară în cauză, explică Curtea UE, „se aplică oricărui cetățean al unei țări terțe, care a intrat pe teritoriul unui stat membru fără a îndeplini condițiile de intrare, ședere sau rezidență”, și este valabilă și în cazul în care un migrant „a intrat” pe așa-zisul teritoriu național „chiar înainte de a fi traversat un punct de trecere a frontierei, unde sunt efectuate controale”.
„Numai în mod excepțional, directiva privind repatrierile permite statelor membre să excludă cetățenii țărilor terțe, a căror ședere pe teritoriul lor este ilegală” și, mai precizează judecătorii, „dacă este adevărat că acest lucru se întâmplă în special atunci când” migranții „sunt supuși unei decizii de repatriere la o frontieră externă a unui stat membru, același lucru nu se aplică atunci când sunt supuși unei decizii de repatriere la o frontieră internă a unui stat membru, chiar dacă controalele au fost reintroduse”.
În sfârșit, Curtea UE reamintește că, potrivit directivei de repatriere, țările membre „pot reține un cetățean al unei țări terțe, în așteptarea expulzării sale, în special dacă acesta constituie o amenințare la adresa ordinii publice” și că pot pedepsi „cu închisoarea pe săvârșirea de infracțiuni”, altele decât singura circumstanță de „intrare ilegală”.
(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)