Ciupercile sunt cele mai versatile alimente care pot fi incluse cu ușurință în orice dietă. Fiind în Postul Crăciunului pot fi o salvare atunci când nu mai ştiţi ce să gătiți.
Ciupercile au cea mai bună sursă de proteine şi au doar 10 calorii la 100 de grame. De asemenea, ciupercile au multe fibre, minerale (potasiu, zinc, seleniu, fier). Mai mult, conțin vitaminele din grupul B. Spre deosebire de alte legume, ciupercile nu conțin fitați, deci fierul din compoziția lor se absoarbe eficient.
Ciupercile, de nelipsit, mai ale în Postul Crăciunului
În ciuperci avem concentrația maximă de vitamina B de origine vegetală. 100g ciuperci acoperă 30-40% din DZR de vitamina B3 și B5. Cât despre gătit, ideal este să le rumeniți fără ulei într-o tigaie bine încinsă, preț de câteva minute.
Recomandare: Nu prelungiți excesiv timpul de gătit, ciupercile pot fi consumate și mai crude, deci e de preferat să fie semi-gătite decât gătite excesiv. Pot deveni prea uscate.
Puneți sare peste ciuperci de la începutul gătitului, sarea are capacitatea să scoată apa dintr-un produs, prin urmare ciupercile vor pierde jumătate din cantitatea de apă din structura lor, iar gustul se va intensifica.
Ciupercile, de nelipsit în post. Sursa foto: Wikipedia.
O rețeta-minune căruia nu-i poți rezista
Ciupercile se pot găti în multe moduri. Fie că alegeți să preparați aperitive, feluri principale, garnituri sau doar gustări folosind ciuperci, acestea vor fi apreciate de familie sau prieteni.
Ciupercile la tigaie cu usturoi și ceapă sunt de nelipsit din post. Este o mâncare extrem de gustoasă și foarte ușor de preparat.
Ingredientele necesare pentru ciuperci la tigaie cu usturoi:
- 500 g ciuperci champignon
- 1 ceapă mare
- 7 căţei de usturoi
- Boia de ardei dulce
- Cimbru
- 1 lingură ulei de măsline
- Sare, piper.
Sursa foto: Pixabay
Ciupercile la tigaie cu usturoi și ceapă
Pentru a prepara ciupercile la tigaie, urmaţi acești paşi:
Se curăţă şi se taie bucăţele. Ceapa curăţată şi tăiată julienne se sotează în 2 linguri apă şi 1 lingură ulei de măsline. Adăugăm şi usturoiul tăiat feliuţe subţiri. După ce se înmoaie ceapa, adăugăm puţină boia de ardei şi pe ele.
Sursa foto: Pixabay
Punem capacul şi lăsăm să scadă puţin, amestecând din când în când. Adăugăm 1/2 cană de apă, potrivim de sare şi adăugăm puţin cimbru uscat. Lăsăm să fiarbă până scade tot lichidul. Se serveşte caldă.
Acestea pot fi adunate pe tot parcursul anului, chiar și în iarnă ca Flammulina velutipes care crește pe trunchiuri de foioase și conifere (octombrie-martie). În România sunt cunoscute peste 2.500 de soiuri de ciuperci basidiomicete din care mai mult de 500 sunt comestibile, fiind mai mult sau mai puțin gustoase.