Ciuperca fără leac distruge tot. Cercetătorii sunt șocați. „Este cel mai devastator lucru”

O ciupercă ucigașă dă mari bătăi de cap oamenilor de știință. A fost identificată în 2014 în Hawaii, iar cercetătorii încă nu i-au găsit leac.

Ciuperca identificată de Departamentul American de Agricultură, Serviciul Forestier American și Universitatea din Manoa spun că ciuperca își face loc în sistemul vascular al plantei și o deshidratează complet. Astfel, în câteva săptămâni, frunzele copacului prind o culoare cărămizie, cu pete negre. Apoi, frunzele cad, iar copacului îi rămâne doar trunchiul mort, care putrezește.

Lupta cu ciuperca ce devorează vegetația reprezintă o adevărată provocare pentru autoritățile din Hawaii. Singurul lucru pe care-l pot face este evitarea răspândirii acesteia. Pentru că pădurile hawaiiene sunt foarte dense, exploararea la picior este aproape imposibilă. În aceste condiții, autoritățile intervin cu drone, care culeg informații în timp real.

Ciuperca, impact fatal pentru faună

În pădurile din Hawaii trăiesc peste 140 de specii native, pe cale de dispariție, care ar putea fi afectate de ciupercă. Mai mult, ecologistul Richard Camp, care lucrează pentru US Geological Survey se teme că boala ar putea afecta inclusiv habitatul natural al unor specii de păsări rare.

Lisa Keith, patologist botanic în Hawaii de aproape 20 de ani este complet surprinsă de "ciuperca-ucigașă".

"Probabil, este cel mai devastator lucru pe care l-am văzut în cariera mea (...) Echipele forestiere sunt implicate în eforturi de-a stopa boala - de exemplu, prin extragerea copacilor afectaţi de îndată ce sunt identificaţi. Folosirea tehnologiei de monitorizare esenţială, o asemenea abordare înseamnă o şansă în plus pentru ecosistem", a declarat Keith.

Foto: Greg Asner | www.sciencefriday.com