Ciumă la Beijing: China lovită de Moartea Neagră
- Adrian Pătrușcă
- 14 noiembrie 2019, 00:40
Două cazuri de ciumă pulmonară au fost depistate la Beijing. Există temeri că bolnavii au intrat în contact cu multe alte persoane înainte de a se prezenta la spital. Regimul chinez este acuzat că ascunde realitatea. Presa a primit ordin să cenzureze orice discuții online despre ciumă.
Oficialii de la Beijing au anunțat că persoanele infectate proveneau din Mongolia Interioară, o regiune puțin populată din nordul Chinei. Acestea s-au prezentat marți la un spital din districtul Chaoyang din Beijing, unde li s-a stabilit diagnosticul de ciumă pulmonară.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CCPB) a anunțat pe Weibo (varianta chineză a Twitter) că nu există motive de panică pentru cetățenii din Beijing, deoarece riscurile răspândirii bolii sunt „foarte scăzute”.
Autoritățile i-au izolat imediat pe pacienți, au efectuat investigații epidemiologice asupra persoanelor cu care aceștia ar fi putut intra în contact și au dezinfectat toate locurile importante, a informat CCPB. De asemenea, a început monitorizarea atentă a tuturor pacienților cu febră.
Ciuma pulmonară este unul dintre cele trei tipuri de infecție cunoscute sub denumirea de „Ciumă”, provocate de aceeași bacterie, Yersinia pestis.
Simptomele ciumei pulmonare sunt febra mare și dificultățile respiratorii.
Luna trecută, autoritățile chineze au anunțat că vor întări măsurile de carantină pentru a preveni intrarea ciumei în țară, după ce Madagascarul a fost lovit de o epidemie cu propagare rapidă.
Nu este clar când au fost cu adevărat depistate cazurile din China, scrie corespondentul New York Times, și de ce autorităților le-a trebuit atâta timp pentru a pune diagnosticul și a-l dezvălui publicului.
Li Jefeng, doctoriță la spitalul Chaoyang din Beijing, unde cele două persoane se află sub tratament, a scris pe platforma socială WeChat că pacienții s-au prezentat pe data de 3 noiembrie.
Postarea, care a fost ștearsă între timp, a fost însă preluată de CN-Healthnews, un site cu știri și informații despre sistemul de sănătate din China. Ulterior, doctorița Li a refuzat să ofere alte amănunte, la fel ca și spitalul Chaoyang.
În postarea inițială, Li scria că pacientul pe care ea l-a văzut era un bărbat între două vârste, care avea febră și se plângea de dificultăți respiratorii de zece zile.
Acesta s-a prezentat mai întâi la o clinică din Mongolia Interioară, însă starea sa nu s-a ameliorat. Mai mult, și soția acestuia a început să prezinte aceleași simptome.
Bolnavii au venit cu transportul în comun?
Poliția a pus luni seara carantină pe sala de urgențe a spitalului Chaoyang, a anunțat grupul media Caixin.
Marți, cenzorii chinezi au dat ordin site-urilor de știri din China „să blocheze și să controleze” toate discuțiile online despre ciumă, potrivit unei directive văzute de corespondentul New York Times.
Internauții chinezi au reproșat guvernului că a întârziat publicarea informațiilor despre boala care se transmite de la om la om și ucide mai rapid decât ciuma bubonică. China, ca orice stat totalitar, a manifestat în numeroase rânduri reticență să anunțe epidemiile infecțioase.
„Nu ciuma este partea cea mai terifiantă”, a scris un utilizator pe Weibo. „Mai îngrozitor este că informația nu a fost făcută publică.”
Netratată, ciuma pulmonară este întotdeauna letală, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Însă rata de însănătoșire este mare dacă bolnavii sunt depistați și tratați cu antibiotice în 24 de ore de la apariția simptomelor, spune OMS.
Un alt utilizator Weibo a cerut regimului să dezvăluie cum au ajuns pacienții la Beijing din Mongolia Interioară. Dacă pacienții au călătorit pe cont propriu, folosind transportul în comun, există riscul ca boala să se fi răspândit masiv.
„Câți oameni puteau să întâlnească pe drum?”, scrie utilizatorul. „Locuiesc la doar doi kilometri de spitalui Chaoyang. Tremur de frică.”
Potrivit comisiei de sănătate din China, șase persoane au murit de ciumă din 2014. Cel mai recent caz s-a înregistrat în iulie, anul acesta, când un bărbat de 38 de ani a murit de ciumă bubonică în Yumen, provincia Gansu, după ce a intrat în contact cu o marmotă moartă. Întregul oraș de 30.000 de locuitori a fost pus sub carantină, poliția blocând toate căile de acces.
Marile epidemii de ciumă din Europa au venit din China
Europa a fost lovită de trei mari epidemii de ciumă, numită și Moartea Neagră, Prima a afectat Imperiul Bizantin în secolul VI și a fost numită și „Ciuma lui Iustinian”, după ce însuși împăratul s-a îmbolnăvit, dar a reușit să scape în mod miraculos. A doua a lovit între 1330 și 1400 și a ucis o treime din populația Europei. Al treilea val a fost în realitate o serie de epidemii, apărute în secolele XVII-XIX afectând între altele și Țara Românească (1813-14, „Ciuma lui Caragea”). Ultimele două epidemii au venit în Europa din China. Se estimează că, de-a lungul timpului, ciuma a ucis în Europa circa 200 de milioane de oameni.