Medicul Tudor Ciuhodariu: „Sunt câteva sute de cazuri de gripă în plus față de anul trecut”

Medicul Tudor Ciuhodariu: „Sunt câteva sute de cazuri de gripă în plus față de anul trecut”

Ministerul Sănătăţii va declara stare de epidemie de gripă, prilej pentru un dialog cu medicul ieşean Tudor Cihodaru. Printre altele, medicul şi-a arătat îngrijorarea faţă de creşterea bruscă a temperaturilor, lucru ce ne poate afecta grav sănătatea.

- Evenimentul zilei: Ce se întâmplă când se declară epidemia de gripă?

 

 - Tudor Ciuhodaru: Nu este o chestiune standard, nu există o procedură. Se poate bloca accesul vizitatorilor în spitale sau măsuri speciale de triere pe aeroporturi şi gări. De aemenea, cel mai probabil se va recomanda ca activităţile publice să aibă aceeaşi intensitate. Mai puţine spectacole şi adunări publice dacă nu este obligatoriu… Genul acesta de măsuri… Vor veni cu măsuri concrete care oricum ar fi trebuit aplicate, care ţin de reguli de igienă normală. Şi, probabil, cu o serie de sancţiuni care nu respectă regulile din această perioadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

- Ce spuneţi de agresivitatea gripei din această iarnă?

 

 - Gripa omoară oameni în toată lumea, inclusiv în Statele Unite. Aş putea să spun că 8 decese în ultimele ore şi un total de 47 de decese înseamnă mai mult de o treime faţă de tot anul trecut. Sunt 7.000 de cazuri de gripă, cu 100 mai multe decât anul trecut. A explodat într-o perioadă scurtă. Mai grav este că omoară adulţi tineri, aparent sănătoşi. Nu vorbesc de bebeluşi şi pacieniţi de 80 de ani cu neoplazie sau altceva.

 

 - Cine moare de gripă, domnule doctor?

 

 - O miocardită, adică o inflamaţie a cordului sau o afecţiune nediagnosticată poate să omoare! Să ne înţelegem: gripa este o afecţiune letală! Suntem în alarmă pentru că sunt multe decese într-o perioadă scurtă de timp şi sunt mulţi tineri.

 

- Se anunţă un val de căldură în următoarele zile…

 

- Pentru anumite categorii de vârstă şi pentru cei cu afecţiuni cardiace şi respiratorii sunt veritabile şocuri termice. Sunt trei categorii de vârstă care suferă şi atunci când creşte, şi atunci când scade brusc temperatura. Vorbesc de cei cu afecţiuni vasculare, care pot fi afectaţi până la infarctul miocardic de aceste schimbări de temperatură. Sunt cei cu afecţiuni neurologice şi neuropsihice. Creşte numărul de accidente vasculare cerebrale cam cu 10-15 la sută, lumea începe să facă mai mult efort, să se agite mai mult. După o perioadă de relativă inactivitate, apar tot felul de complicaţii. Cei cu labilităţi emoţionale sunt predispuşi, şi ei, să ajungă la medic, cu dureri de cap sau cu ameţeli. Apare anxietatea şi, atenţie, nu în ultimul rând, depresia sezonieră cu ideaţie suicidală. Apare un disconfort de adaptare la astfel de probleme.