Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Ciudățeniile conflictului din USL
Ciudățeniile conflictului din USL

Ciudățeniile conflictului din USL

Se rupe sau nu se rupe USL? Națiunea stă cu sufletul la gură, talk-show-urile de seară ale televiziunilor de știri sunt încinse la maximum, conferințele de presă și declarațiile date pe holuri sau pe stradă se succed cu repeziciune, presa scrisă și edițiile online dau titluri de o șchioapă. Falia dintre PSD și PNL se lărgește de la o zi la alta, iar pe măsură ce tonul se înăsprește cauzele și, mai ales miza acestui conflict „pe viață și pe moarte” se șterg. Nimeni nu mai știe cu precizie dacă scandalul are la bază neacceptarea de către PSD a unui post de viceprim-ministru pentru reprezentantul PNL, Klaus Johannis, sau neacceptarea de către PNL a înființării încă unui post de viceprim-ministru pentru conservatorul Daniel Constantin. Lumea se ceartă, dezvăluiri senzaționale ies la suprafață, evenimentele se succed cu o viteză amețitoare care acoperă în bună măsură fracturile logice din comportamentul participanților la evenimente.

În linii mari, tabloul aflat la vedere este acesta: PNL a vrut să-și restructureze miniștrii și să ofere postul de vicepremier al demisionarului Daniel Chițoiu, lui Klaus Johannis, propus pentru a ocupa portofoliul administrației și internelor. Inițial premierul Ponta ar fi căzut de acord asupra propunerii cu o condiție: înființarea a încă unui post de vicepremier, care să fie ocupat de președintele PC, Daniel Constantin. Ideea a fost respinsă de liberali. S-a ajuns la un dialog al surzilor încheiat deocamdată cu numirea unor miniștri PSD pe post de interimari, pe locurile lăsate descoperite de  liberalii demisionari, până luni,  24 februarie, când problema va fi tranșată definitiv. Comentând scandalul, președintele Traian Băsescu i-a sugerat premierului Victor Ponta să accepte numirea lui Klaus Johannis în postul de vicepremier pentru stingerea conflictului.
Spuneam că tot acest scandal are câteva ciudățenii și fracturi logice. În primul rând se vorbește despre iminenta ieșire a PNL de la guvernare, adevărata miză a conflictului fiind de fapt pasarea răspunderii pentru inevitabila rupere a USL! Chiar așa să fie? Este adevărat că președintele Antonescu le-a impus unor miniștri liberali să-și depună demisia, dar este la fel de adevărat că inclusiv în acest guvern cu miniștri interimari mai sunt încă mulți miniștri liberali (Gigel Sorinel Știrbu la cultură, Ramona Mănescu, la transporturi, Lucia Varga, păduri și ape, ceilalți miniștri delegați) ale căror demisii nu au fost solicitate de Crin Antonescu și ale căror prezențe în guvern nu par să-l deranjeze pe premier. Așadar, deși toată lumea cântă prohodul USL, PNL stă încă bine înfipt la guvernare.
De la începutul conflictului dintre PSD și PNL mass-media este plină de dezvăluiri scandaloase din interiorul guvernării USL. La o privire mai atentă se observă că toate aceste dezvăluiri vizează strict demnitari PNL și rude ale acestora (Ștefania Duminică din Ministerul Educației, Dan Radu Rușanu, soția lui Daniel Chițoiu, soțul Marianei Câmpeanu). Inclusiv deciziei scandaloase a Comisiei juridice a Camerei Depuaților de a se respinge cererea de ridicare a imunității parlamentare a deputatului PSD, Vlad Cozma, i s-a pus surdină pe fondul noilor dezvăluiri despre demnitari liberali. În condițiile în care mulți suspectează o apropiere a liderului PNL de Traian Băsescu, cine avea interesul să lanseze atacuri atât de dure la adresa PNL? Teoretic, firește, PSD. Dar, se vorbește prin culisele politicii că cel puțin una dintre victimele acestor atacuri, fostul vicepremier Daniel Chițoiu,  este un apropiat al lui Victor Ponta și că schisma din USL și-ar găsi  una dintre chei în efortul premierului de a-l păstra aproape, pe fostul vicepremier, peste capul lui Crin Antonescu. Și pentru ca misterul să fie total, în vreme ce Robert Turcescu îi demola la B1 TV pe doamna Duminică, dl. Rușanu, dl. Chițoiu și d-na Câmpeanu, la Antena 3 toată artileria grea era pusă în funcțiune pentru apărarea acestora. Or, Crin Antonescu și liberalii s-au opus cooptării conservatorului Daniel Constantin în echipa vicepremierilor. De ce  ar orchestra Traian Băsescu tot acest furibund atac media  asupra imaginii PNL, așa cum acuză Antena 3, în condițiile în care mulți îl acuză pe președinte de înțelegeri subterane cu Crin Antonescu și de ce îi apără oamenii lui Dan Voiculescu pe cei vizați, dacă ruptura este inevitabilă și USD ar avea tot interesul să profite de compromiterea unui eventual competitor electoral? Mister!
În mod paradoxal, deși ruptura este anunțată ca și făcută, nimic din discursul lui Crin Antonescu nu indică faptul că ar fi optat pentru un alt drum politic. În toate luările sale de cuvânt președintele PNL s-a referit la opțiunea pe care ar trebui să o facă  Victor Ponta între un eventual guvern „legitim” al USL și altul „ilegitim” al USD și a amintit de așteptărilor milioanelor de oameni care i-au votat și care așteaptă de la ei îndeplinirea promisiunilor pe baza cărora au ajuns la putere. Care sunt aceste promisiuni s-a văzut destul de clar în vara anului 2012. Or, cu asemenea idealuri în minte, cărui electorat i se adresează Crin Antonescu dacă decide să părăsească USL? Celor care au boicotat referendumul? Dacă ar vrea să participe singur în alegeri, Crin Antonescu ar trebui să denunțe USL nu să se revendice politic de la ea. Iar pentru președintele Băsescu devine  inimaginabil să sprijine un asemenea „om de dreapta”.
În fine, cazul Johannis! Aici cred că este vorba de un malentendu clasic. Motivele pentru care îl vor Antonescu și Băsescu și nu îl vrea Ponta nu au nicio legătură între ele. Crin Antonescu vede în ascensiunea primarului Sibiu pe a doua treapă a guvernului un important atu de imagine pentru PNL în apropiatele alegeri europarlamentare, un blazon de onorabilitate germană într-o mare de compromis balcanic și o oportunitate de a-l ține în șah pe premier. Victor Ponta vede într-un eventual vicepremier Johannis un pericol de cu totul altă natură decât își imaginează Antonescu. Este clar că postul de vicepremier în sine nu îi aduce lui Johannis vreun mare spor de capital electoral. De la Marko Bela la Daniel Chițoiu și chiar Liviu Dragnea, nimeni nu a obținut cine știe ce surplus de vizibilitate de pe urma acestui post. Alta e problema: Klaus Johannis e neamț. Mai mult decât atât, a fost președintele Forumului Democrat al Germanilor din România. Etnic german, primar al Sibiului în anul integrării noastre în Uniunea Europeană, când orașul său a fost desemnat capitala culturală a Europei și președinte al FDGR, este clar că relațiile sale cu Germania sunt foarte strânse, chiar privilegiate. Ceea ce este departe de a fi cazul premierului și al echipei sale de guvernare. Ajuns pe cea de-a doua treaptă în ierarhia guvernamentală, Klaus Johannis ar fi o permanentă curea de transmisie între Berlin și București, lucru nu tocmai pe placul unui premier care folosește dublul limbaj ca principală metodă de lucru și nu face un secret din simpatiile sale pentru spațiul euro-asiatic. Prezența sa alături de președintele Ucrainei, astăzi atât de odiosul Viktor Ianukovici, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, acum două săptămâni  este emblematică în condițiile în care toți liderii importanți ai Uniunii Europene au boicotat evenimentul. Probabil ultimul lucru pe care și l-ar dori Victor Ponta ar fi ca doamna Merkel să știe aproape în timp real ce se întâmplă la Palatul Victoria. Este și motivul pentru care Traian Băsescu ar fi încântat ca Johannis să ajungă vicepremier.
După cum se văd astăzi lucrurile sunt aproape sigur că luni se va ajunge la un compromis între PNL și PSD. Iar cel care va ceda va fi președintele PNL. Guvernarea USL va continua. 

Citiţi alte editoriale de Tudorel Urian, în proiectul VOCILE DREPTEI:

 • Amorurile lui Crin Antonescu
 • Valeriu Stoica survolează prea sus
 • România fără Băsescu
 • Victor Ponta, capăt de drum
 • Enigma Ion Iliescu
 • Baletul politic al lui Vasile Blaga
 • Două modele: Mona Musca şi Valeriu Stoica
 • Cele două PSD-uri ale doctorului Ponta
 • Dr. Ponta: parşiv sau disperat?
 • Mihail Neamţu şi cei 30 de arginţi
 • Schimbarea la faţă a lui Crin Antonescu
 • Falimentul Puterii şi debilitatea Opoziţiei
 • Ce să caute dr. Ponta în Moldova?
 • Surprinzătorul domn Ponta
 • O veste proastă pentru Crin Antonescu
 • Ce nu înțelege Vasile Blaga
 • Adevărul despre gazele de șist
 • Arma secretă a PSD
 • Cacealmaua lui Crin Antonescu
 • Țara celor 588 de regi
 • Ion Iliescu față cu democrația
 • O lecție de onoare

Detalii despre proiectul VOCILE DREPTEI:
 • VOCILE DREPTEI: Un nou pol de opinii şi dezbateri pe evz.ro

În fiecare zi veţi avea ocazia să vă întâlniţi, pe evz.ro, cu autori cunoscuţi care vor explica, promova şi dezbate un set de idei care poate să stea la baza unei noi viziuni pentru viitorul României.
Opiniile pe care le veţi regăsi şi comenta în rubrica „VOCILE DREPTEI”, sunt menite să creeze publicului larg o imagine cât mai clară asupra prezentului, o înţelegere mai bună a trecutului şi o perspectivă pentru viitor.
Urmăriți aici TOATE editorialele și dezbaterile din proiectul VOCILE DREPTEI!

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: