Psihiatrul Anamaria Ciubară, despre pedofilul din Drumul Taberei: A ales liftul ca să-și domine psihologic victimele

Psihiatrul Anamaria Ciubară, despre pedofilul din Drumul Taberei: A ales liftul ca să-și domine psihologic victimele

Psihiatrul Anamaria Ciubară a analizat, pentru Evenimentul Zilei, cazul agresiunii sexuale din Drumul Taberei, victime fiind doi copii, de 5 și, respectiv, 9 ani. Concluziile ei sunt interesante, ultima fiind de-a dreptul surprinzătoare: propagarea ideii că se vor interzice probele strânse de camerele de supraveghere l-a încurajat pe agresor! Anamaria Ciubară este Conf. Univ. Dr, medic primar psihiatru la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” din Galați.

Din punct de vedere psihiatric, pedofilia este considerată ca fiind un comportament sexual deviant, comportament care presupune manifestarea unei atracții sexuale și emoținale față de persoane pubere sau prepubere. Această manifestare, conform Finkelhor și Araji, se întâlnește la două categorii de persoane.

Mobilul acestei „fixații”

Prima categorie, denumită pedofili în regresie, încadrează persoane care în condiții normale au o viață sexuală normală, putând chiar mima o viață de familie armonioasă, dar care în situații de criză se manifestă prin acest comportament deviant. A doua categorie, cea a pedofiliilor fixate, presupune în general persoane celibatare, orientate sexual asupra copiilor încă de la început. Această orientare apare încă din adolescență. În cazul acestei categorii, persoanele fie nu au avut nici un contact sexual cu un adult, fie au avut unul eșuat. Mobilul acestei „fixații” este greu de schimbat, ei putând trece cu ușurință într-o stare anxioasă sau chiar psihotică dacă nu-și pot rezolvă conflictele interioare. Nu trebuie omise nici cazurile când avem o patologie de bază psihiatrică.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Portretul” agresorului

Analizând imaginile și informațiile oferite publicității se poate observa o determinare puternică la acest individ. Siguranța cu care acționează ne duce cu gândul la un comportament repetitiv, compulsiv, și cred că individul se află într-o formă sau alta în bazele de date ale poliției, fie ca pedofil cunoscut sau suspect în dosare de pedofilie nesoluționate până la această dată. De asemenea, putem concluziona pe bază modului de acțiune că persoana în cauză își exercită cu o forță deosebită ascendentul pe care consideră că îl au adulții asupra copiilor. Alegerea locului, cabina liftului, cunoscută că fiind un loc care poate declanșa atacuri de claustrofobie, ne arată, de asemenea, că suspectul a dorit dominarea psihologică asupra victimelor.

Se poate remarca o particularitate în acest caz. În ultima perioadă, motivat de schimbarea anumitor elemente ale Codului penal, în mediul virtual a circulat în mod insistent o poveste similară acestui caz real, în care autorul nu poate fi acuzat deoarece probele video de pe camerele de supraveghere nu pot fi utilizate în instanță. Prin urmare, putem să ne gândim și la impactul pe care îl poate avea anumite mesaje popularizate intens asupra declanșării unor mecanisme patologice la anumiți indivizi.

Pedofilul din București, căutat de o armată de polițiști

Peste 300 de polițiști, înarmați cu fotografii ale pedofilului din Drumul Taberei care a agresat sexual pe 5 ianuarie doi minori, cu vârste de 5, respectiv 9 ani, au fost mobilizați pe străzile din sectorul 6 al Bucureștiului. cinci suspecți au ajuns deja în fața polițiștilor pentru audieri, dar nici unul dintre ei nu a fost reținut. Căutările febrile ale nemernicului continuă pentru prinderea sa fiind mobilizate importante forțe polițienești și trecute prin filtru nu mai puțin de 200 de blocuri din cartier.

Serviciul Omoruri din ca drul Poliției Capitalei și Tribunalul București sunt instituțiile care se ocupă în momentul de față de continuarea cercetărilor (inițial demarate de lucrătorii Secției 22 Poliție), în dosarul în care se anchetează agresiunea de la începutul anului din cartierul bucureștean. Verificările efectuate de către oamenii legii au fost extinse la un perimetru de 50 de străzi, din care 9 principale, numărul blocurilor trecute prin ciur de oamenii legii în căutarea unui cât de mic indiciu de natură să-l aducă pe individ în fața justiției fiind de peste 200. Alte 25 de camere de supraveghere din perimetrul astfel extins au fost verificate cu minuțiozitate de către oamenii legii, imaginile fiind stocate în vederea analizării de către autorități.

Cei doi minori agresați pe data de 5 ianuarie, au fost examinați în cursul zilei de 6 ianuarie la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”. Deși polițiștii au un cerc de suspecți și au audiat deja cinci persoane, până în momentul de față autorul agresiunii din Drumul Taberei nu a fost încă identificat. Oamenii legii îi sfătuiesc pe părinți să nu își lase copiii, în special pe cei mici, singuri afară. (Emil Simionescu)