Citește o carte! Biblioteca Europeană, inaugurată în preajma clădirii Guvernului de la Chișinău

Citește o carte! Biblioteca Europeană, inaugurată în preajma clădirii Guvernului de la Chișinău Biblioteca Europeană/Sursa foto: https://www.facebook.com/c.gherasimov

Republica Moldova. Prin lectură, mai aproape de UE. Șase căsuțe cu cărți au fost inaugurate vineri în preajma clădirii Guvernului de la Chișinău. Este vorba de un spațiu public inedit denumit „Biblioteca Europeană”. Evenimentul a avut loc în contextul marcării la nivel internațional a zilei dedicate lecturii.

Cei pasionați de literatură sunt invitați să citească o carte

În contextul evenimentului, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a specificat că la cele șase căsuțe pline cu cărți, amplasate în jurul Executivului, sunt invitați toți cei pasionați de literatură. Aceștia pot veni să citească aici, pe iarbă, sau pot lua o carte și lăsa alta în loc pentru alte persoane pasionate de literatură.

„Astăzi, când la nivel internațional este marcată ziua „Citește o carte”, am inaugurat împreună cu colegii de la Guvern un spațiu public inedit - „Biblioteca Europeană”. Astfel, vom crea împreună un ciclu de generozitate, împărtășind cu ceilalți cititori lecturile ce le-au plăcut”, a spus Cristina Gherasimov.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov/Sursa foto: www.facebook.com/c.gherasimov

„M-am bucurat să văd zeci de elevi veniți să descopere bibliotecile noastre stradale. Am aflat de la ei că le place să descopere lumea prin intermediul cărților. Le-am dorit să nu-și piardă această pasiune. O carte ne aduce, mereu, mai aproape de un vis. Eu vă invit să fim cu o carte mai aproape de Europa!”, a afirmat Cristina Gherasimov.

Ne puteți urmări și pe Google News

La lansarea „Bibliotecii Europeană” au participat zeci de elevi, dar și angajați ai Guvernului de la Chișinău. Cei mici au citit povești alături de autoarele Claudia Partole și Adelina Labic. Totodată, elevii din clasele liceale au discutat, împreună cu scriitorii Oleg Serebrian și Iulian Ciocan, despre rolul cărților în dezvoltarea societății.

Promotorii inițiativei „Bibliotecii Europeană”

Bibliotecile din preajma Executivului au fost completate cu numeroase cărți aduse de reprezentanți ai corpului diplomatic și ai rețelei europene a institutelor culturale EUNIC.

Biblioteca Europeană

Biblioteca Europeană/Sursa foto: www.facebook.com/c.gherasimov

Narcis Afrasinei, președintele EUNIC Moldova și directorul adjunct al Institutul Cultural Roman (ICR) Chișinău, a făcut o donație de carte din partea instituției. „Un proiect cultural european invită toți membrii EUNIC Moldova să contribuie cu conținut. Solicitarea adresată colegilor mei nu a rămas fără ecouri. Astfel, zeci de cărți ale autorilor europeni, în limba română sau în limbile originale, se regăsesc, începând de astăzi, în „Biblioteca Europeană””, a remarcat acesta.

Inițiativa a fost realizată de Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu Fundația KA-TET și FILIT Chișinău.

Revista presei
Pasajul. Volumul 2