Cât a încasat statul din amenzile date în timpul stării de urgență. Cîțu este dezamăgit

Cât a încasat statul din amenzile date în timpul stării de urgență. Cîțu este dezamăgit

Doar 100 de milioane a colectat statul din amenzile aplicate în perioada stării de urgență persoanelor care au încălcat restricțiile impuse de autorități. Valoarea totală a sancțiunilor acordare se ridică la aproximativ 600 de milioane de lei.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat la Digi24, că suma totală a amenzilor care au fost acordate de autorități în perioada stării de urgență a fost de 600 milioane de lei, din care a fost încasată doar o mică parte, în jur de 100 de milioane de lei.

Amenzile acordate de autorități pe perioada stării de urgență au fost stabilite prin OUG 34/2020, care a fost contestată la Curtea Constituțională, de Avocatul Poporului. Sancțiunile prevăzute de actul normative erau cuprinse între 2.000 la 20.000 de lei și erau acordate pentru nerespectarea restricțiilor impuse de autorități pentru a împiedica răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus.

Pe 6 mai, Curtea Constituţională a României a admis sesizarea Avocatului Poporului și a stabilit că amenzile uriașe aplicate în această perioadă sunt neconstituționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Curtea a stabilit că actul normativ nu este suficient de precis și de clar pentru a-i permite cetățeanului să-și controleze conduit, astfel încât să nu fie sancționat.

„Normele prin care sunt stabilite contravenţii trebuie redactate cu suficientă precizie pentru a permite cetăţeanului să îşi controleze conduita, astfel încât să fie apt să prevadă, într-o măsură rezonabilă, consecinţele care ar putea rezulta din săvârşirea unei anumite fapte, precizează Curtea Constituţională, în motivarea deciziei prin care a admis sesizarea Avocatului Poporului privind OUG ce reglementează amenzile în starea de urgenţă”, a motivat Curtea Constituțională.

PSD propune anularea amenzilor

În urma deciziei CCR, majoritatea formată din PSD, ALDE și Pro România, partide care se află în opoziție, dar care dețin cele mai multe voturi în Parlament, au inițiat o propunere legislativă pentru anularea amenzilor acordate în timpul stării de urgență. De asemenea, actul normativ prevede returnarea banilor încasați de la cei care au plătit deja sancțiunile aplicate.

Potrivit proiectului de act normativ, se declară nule toate procesele-verbale de contravenție emise în baza articolului 28 din ordonanța de urgență, care prevede amenzi cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei. Pe de altă parte, Consiliul Legislativ a atras atenția că amenzile din perioada stării de urgență nu pot fi anulate prin lege.

„Pe de altă parte, având in vedere principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precizăm că anularea proceselor-verbale încheiate nu poate fi realizată prin lege, aşa cum se prevede la art.1, întrucât constatarea nulitălii.este de competenta instanţei de judecată”, se arată în decizia Consiliului Legislativ.