EXCLUSIV EVZ: Circuitul banilor Petrom-Vîntu-Popa

EXCLUSIV EVZ: Circuitul banilor Petrom-Vîntu-Popa

SECRETUL OFFSHORE. Banii cu care Sorin Ovidiu Vîntu l-a alimentat pe Nicolae Popa, printr-un complicat traseu transfrontalier, provin din afacerile cu sindicaliştii lui Liviu Luca, pe spatele Petrom.

Filiera transfrontalieră prin care Sorin Ovidiu Vîntu l-a "întreţinut" pe fugarul Nicolae Popa îşi are originea în tunurile date pe spatele corporaţiei Petrom. Contul offshore al firmei Comac Ltd. din Nicosia, controlată de Vîntu, din care Popa primea regulat bani, a fost capitalizat în perioada 2003-2007, atunci când tandemul SOV - Liviu Luca făcea avere asigurând mentenanţa Petrom. Aceste servicii erau prestate prin intermediul companiei Petromservice, înfiinţată iniţial de sindicaliştii din Petrom conduşi de Liviu Luca şi preluată ulterior de Vîntu.

Alţi bani care au luat calea contului offshore din Nicosia provin atât din participaţiile Petromservice în terţe firme plus Banca Romexterra, cât şi din cele ale Asociaţiei Salariaţilor din Petrom în afacerile grupării SOV-Luca.

De la PAS Petrom la Vîntu...

Ne puteți urmări și pe Google News

Circuitul financiar a fost conceput de Vîntu, dar executantul a fost Liviu Luca. Momentul-cheie al afacerii a fost ziua de 10 decembrie 2003, când la Casa Sindicatelor din Ploieşti a avut loc Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom (PAS), condusă de Luca. După formalităţile legate de raportul de activitate şi bugetul PAS Petrom, s-a trecut la adevăratul scop al întrunirii: cele două puncte ale ordinii de zi.

Acestea reies ad-literam din documentul convocării AGA, semnat de Liviu Luca şi obţinut de EVZ: "Abilitarea preşedintelui Consiliului Director, Liviu Luca, de a negocia şi încheia contracte de management în numele Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, în calitate de beneficiar, cu societatea Comac Limited" şi "abilitarea preşedintelui Consiliului Director, Liviu Luca, de a propune şi a vota în fiecare AGA a societaţilor comerciale unde Aso ciaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA este acţionară, încheierea unui contract de management cu Comac Limited".

Imediat, dispoziţiile lui Luca au fost puse în aplicare de acelaşi Luca. Efectul: imperiul fondat de salariaţii Petrom a început să plătească offshore-ul lui Vîntu pentru "servicii de management" greu de cuantificat.

Cea mai bănoasă participaţie a PAS Petrom era cea din compania Petromservice (50% din acţiuni, în acel moment), care încheiase deja, încă din octombrie 2003, un contract de management cu Comac Limited. În cifre, artificiul s-a tradus astfel: de pildă, numai în 2004, Petromservice a raportat o cifră de afaceri de 407 milioane de dolari.

După ce toate contractele au fost onorate, inclusiv cel de management încheiat cu offshoreul lui Vîntu, Petromservice a rămas cu un profit de numai 26,4 milioane de dolari. Adică, doar 6% din cifra de afaceri. Aceeaşi schemă s-a aplicat şi în cazul altor firme înfiinţate de PAS Petrom.

...şi de la Vîntu la Popa

Procurorii care-l anchetează pe SOV pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa au stabilit "că transmiterea sumelor de bani s-a realizat în baza dispoziţiilor inculpatului Sorin Ovidiu Vîntu, prin contribuţia inculpatul Octavian Ţurcan, prin transfer bancar, din contul Comac Limited Nicosia, Cipru, deschis la Marfin Popular Bank Public CO Ltd Cipru, în contul societăţii comerciale PT Caascorm International Trading înregistrate în Indonezia, deschis la Bank Central Asia (sucursala Kuta) -Bali, Indonezia, la care condamnatul Popa Nicolae are acces".

În motivarea arestării preventive a lui Vîntu, magistraţii se bazează pe documentele financiar- bancare obţinute de autorităţile judiciare române în baza cererii de comisie rogatorie adresate autorităţilor judiciare din Cipru. Astfel, este dezvăluit ultimul transfer SOV - Popa, de 50.190 euro: "Dintr-un cont deschis la Banca Marfin pe numele societăţii comerciale Comac Limited, administrată de inculpatul Ţurcan Ovidiu, către contul deschis pe numele condamnatului Popa Nicolae la Bank Central Asia - Indonezia".

Tot din conturile cipriote erau achitate şi salariile angajaţilor lui Vîntu, inclusiv cele ale ziariştilor de la Realitatea TV, în cuantum lunar de aproximativ 700.000 de euro - după cum reiese dintr-o convorbire purtată de SOV cu Octavian Ţurcan şi interceptată de procurori. La contul firmei cipriote avea împuternicire (acces) însuşi Liviu Luca, şeful PAS Petrom, adică cel care l-a capitalizat, în interesul lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Secretele din insulă

După scandalul FNI, Vîntu şi-a ascuns averea şi toate afacerile în suveici offshore, din Insulele Virgine Britanice până în Cipru. Companiile IBC (International Business Company) din Cipru se împart în două categorii: rezidente şi nerezidente.

Taxele pentru companiile rezidente sunt de 10% din profit, iar pentru cele nerezidente, pot ajunge şi la 0% - ceea ce înseamnă că Cipru are cel mai avantajos regim de impozitare din UE.

Comac Ltd. este companie nerezidentă, în condiţiile în care nu înregistrează venituri în Cipru, iar directorii săi sunt moldovenii Octavian Ţurcan şi Ghenadie Nipo mici, oamenii lui SOV. Tot ei joacă şi rolul de "acţionari nominalizaţi" în Comac Ltd., ceea ce oferă confidenţialitate sporită adevăratului beneficiar al firmei.

Practic, SOV este legat de aghiotanţii lui prin ceea ce se numeşte "declaraţia de încredere": un document prin care acţionarul nominalizat îl asigură pe proprietarul beneficiar că nu va putea folosi acţiunile companiei în vreun fel fără acordul său expres.

ORIGINEA BANILOR. În interesul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca a mutat zeci de milioane de euro în contul cipriot al magnatului