Un milion de români ar putea rămâne fără curent. Problema care a dus la o criză de proporții

Curent electric / sursa: Arhiva EVZ

Aproape un milion de români ar putea rămâne fără curent electric, dacă unul dintre grupurile energetice ale Termocentralei Rovinari ar fi închis. Acest pericol este iminent pentru că cea mai mare carieră de lignit din ţară a fost închisă.

De mai bine de o lună, cea mai mare carieră de cărbune din ţară, cea de la Roşia din judeţul Gorj este închisă. Tribunalul Bucureşti a decis că activitatea de exploatare a lignitului să fie oprită până se lămureşte situaţia avizului de mediu. Decizia magistraţilor nu este definitivă, dar a fost pusă în executare.

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis ca pe 15 septembrie să lămurească această problemă. Până atunci, cariera de la Roşia nu va mai exploata nici măcar un gram de cărbune, iar producţia de energie electrică va scădea.

Circa un milion de gospodării, în risc de a rămâne fără curent

Lipsa cărbunelui care se dă din cariera Roşia înseamnă alimentarea a circa un milion de gospodării cu energie electrică”, a declarat Daniel Burlan, președinte al Complexului Energetic Oltenia.

Cei de la Complexul Energetic Oltenia, care au în subordine cariera de la Roşia, au declarat recurs, dar magistraţii nu au considerat judecarea ca fiind una urgentă.c

Sindicatele sunt şi ele uimite de faptul că această activitate este stopată acum. Mai mult, prin neexploatare, utilajele sunt în pericol.

„Nefuncţionarea pe treptele superioare pune în pericol atât stabilitatea carierei, cât şi siguranţa utilajelor. Zona este expusă alunecărilor de teren. Există nişte falii care sunt active şi care, dacă nu se acţionează asupra lor prin excavări la treptele superioare, pot produce evenimente nedorite”, a precizat Manu Tomescu, director de sindicat.

Situaţia dramatică va fi discutată curând în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, potrivit Antena3.

Producția de cărbune de la CEO, în pericol

Producția de cărbune pentru acest an este în pericol să nu fie realizată, ca urmare a lipsei de activitate de la Cariera Roșia, a precizat Ion Rușeț, consilier al președintelui Directoratului Complexului Energetic Oltenia.

De la începutul lunii iulie, compania energetică nu poate conta pe cea mai mare subunitate minieră care a rămas fără Acordul de Mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj la solicitarea asociației Bankwatch.

Conform organizației de mediu Acordul ar fi fost primit de la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj fără respectarea legislației în vigoare.

Peste 1.200 de mineri lucrează la Cariera Roșia. Aceștia sunt implicați doar în activități de livrare a cărbunelui, curățenie și reparații. Nu este voie să se lucreze, iar Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a mers la fața locului unde a verificat starea de fapt și s-a asigurat că este respectată dispoziția instanței de judecată. Hotărârea Tribunalului București a fost contestată de către juriștii Complexului Energetic Oltenia, potrivit Gazetei de Sud.