Circa 47 de copii migranţi dispar zilnic în Europa

Migranți. Sursa foto: Dreamstime

Aproximativ 47 de copii migranţi dispar în fiecare zi în Europa, potrivit unui nou studiu realizat de colectivul de jurnalism transfrontalier Lost in Europe.

50.000 de copii migranţi au dispărut

Cercetarea arată că peste 50.000 de copii migranți au dispărut după sosire în ultimii trei ani. Datele solicitate de la 31 de țări europene, printre care Austria, Germania și Italia, arată că cel puțin 51.433 de minori migranți neînsoțiți au fost înregistrați ca dispăruți între 2021 și sfârșitul anului 2023.

Cifra reală ar putea fi mai mare din cauza documentației inadecvate a cazurilor, unele țări nefiind deloc în măsură să colecteze date despre astfel de copii.

Cercetarea se bazează pe concluzii publicate în 2021, care au arătat că cel puțin 18.000 de copii migranți au dispărut la sosirea în Europa în cei trei ani dintre ianuarie 2018 și decembrie 2020.

Ar putea fi mult mai mulți

Aagje Ieven, secretarul general al federaţiei Missing Children Europe, care reunește organizații de bază de pe întregul continent, a declarat că numărul crescut de cazuri raportate dezvăluit de cercetare amintește cu claritate de numeroasele cazuri care nu au fost încă descoperite.

migranti / Sursa foto: Arhiva EVZ

„Devine vizibilă o mai mare parte a aisbergului, iar aceasta este o evoluție pozitivă”, a spus ea. Din cele 31 de țări contactate, Lost in Europe a primit 20 de răspunsuri, dintre care șapte nu au furnizat datele necesare și 11 nu au răspuns - ceea ce reprezintă o îmbunătățire față de cele 12 răspunsuri generale din 2021.

Lost in Europe a reușit să găsească datele necesare pentru două dintre țările care nu au răspuns, Italia și Slovacia, în rapoarte oficiale.

Cei mai mulți copii migranţi, în Italia și Austria

Italia și Austria conduc în ce privește înregistrările de minori neînsoțiți dispăruți cu 22.899, respectiv 20.077 de cazuri, urmate de Belgia, Germania și Elveția, cu aproximativ între 2.200 și 1.200 de cazuri raportate.

Soarta copiilor migranți neînsoțiți dispăruți este îngrijorătoare, a mai spus Aagje Ieven.

„Aceștia prezintă un risc mai mare de a fi ținta traficanților, dacă nu sunt deja exploatați de traficanți pentru a-și plăti datoriile sau pentru că dețin controlul asupra celor dragi sau asupra pașapoartelor lor”, a subliniat ea, potrivit CNN.

(Traducere: Magda Baciu, RADOR RADIO ROMÂNIA)