Cipru, următoarea victimă a crizei. Ratingul ţării se scufundă de la o lună la alta

Cipru, următoarea victimă a crizei. Ratingul ţării se scufundă de la o lună la alta

Moody's Investors Service a scăzut cu două trepte ratingul datoriilor pe termen lung pentru Cipru, de la Ba1 la Ba3, din cauza probabilităţii tot mai mari ca Grecia să iasă din zona euro, fapt ce ar afecta grav sistemul bancar al micii ţări insulare.

Motivul principal al retrogradării ratingului este legătura strânsă pe care băncile cipriote, şi economia ţării în general, o au cu Grecia, aflată într-o criză economică şi politică fără precedent. Marţi, agenţia de rating a redus ratingurile a două bănci cipriote cu prezenţă importantă în Grecia.

Perspectiva ratingului este una negativă, el putând fi redus în continuare în lunile următoare. Ba3 este deja un nivel foarte scăzut, în categoria investiţiilor speculative, mai jos începând deja drumul spre incapacitate de plată.

În cazul unei ieşiri a Greciei din zona euro, sucursalele greceşti ale băncilor din Cipru ar suferi pierderi masive, afectând şi băncile-mamă, care ar avea mai apoi nevoie de sprijin din partea statului. Până acum se estima că ar fi nevoie de o recapitalizare a băncilor între 5% şi 10% din Produsul Intern Brut al ţării, însă în noul context ar putea fi vorba chiar de mai mult.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialii ciprioţi au dat de înţeles că vor apela la un ajutor financiar din partea Uniunii Europene pentru a recapitaliza băncile cu probleme, fără să facă însă public cât de mulţi bani ar implica acesta. Până acum, Ciprul a preferat să împrumute 2,5 miliarde de euro de la Rusia, de teama măsurilor de austeritate pe care le-ar implica un acord cu partenerii europeni.