Cipru şi Grecia vor construi cel mai lung cablu electric submarin din lume. Scopul proiectului strategic

Cablu electric submarin 1. Sursa foto: YouTube

Cipru și Grecia au semnat un memorandum de înțelegere (MoU) pentru a continua proiectul cablului electric submarin care leagă Europa continentală de Estul Mediteranei, au anunțat sâmbătă ministerele Energiei din cele două țări.

Cipru nu va mai fi izolat energetic

Proiectul care va conecta Ciprul de insula Creta din Grecia este de așteptat să înceapă în zilele următoare, potrivit unui comunicat de presă comun cu Ministerul Energiei, Comerțului și Industriei din Cipru.

„Interconexiunea electrică Cipru-Creta va ajuta la eliminarea izolării energetice a Ciprului prin conectarea sistemului său de transport de energie electrică la sistemele transeuropene corespunzătoare”, se mai arată în comunicat.

Cipru şi Grecia vor construi cel mai lung cablu electric submarin din lume. Sursa foto: Pixabay

Uniunea Europeană a alocat deja 657 de milioane de euro pentru finanțare, iar obiectivul urmează să fie finalizat în 2029. La finalizare, promotorii proiectului spun că va fi cel mai lung cablu de înaltă tensiune din lume, de 1.240 km şi va fi situat la o adâncime de 3.000 de metri.

Pe baza memorandumului de înţelegere semnat vineri seara, lucrările la proiect se vor relua cât mai repede cu puțință, au declarat sâmbătă cele două ministere.

Acordul final urmează să fie semnat de  președintele Republicii Cipru, Nikos Christodoulidis, şi premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.

Cipru elimină un blocaj cu privire la costul total al proiectului

Este știut faptul că Cipru are rezerve de gaze, dar care nu au fost exploatate până în prezent. Insula se bazează în continuare pe păcură pentru a genera electricitate, dar cu costuri pentru consumatori mult mai mari față de Europa continentală.

Mai mult, în comunicatul ministerelor din cele două state s-a mai mai arătat că „acesta este un proiect de o mare importanţă strategică pentru Cipru, Grecia şi UE, deoarece va lega Ciprul de reţeaua electrică a Europei, facilitând tranziţia energetică a acesteia şi scopul ca Grecia să fie un canal de energie curată”, potrivit swissinfo.ch.