Numărul de pompieri a scăzut în 12 state membre UE, în 2023, printre care şi Cipru, care a înregistrat a doua cea mai mare scădere, în ciuda riscului tot mai mare de incendii.
În 2023 a crescut numărul de pompieri, în UE, dar nu peste tot
Sunt concluziile unei analize a Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC), realizată pe baza datelor din Studiul legat de forţa de muncă din UE, prezentat recent de Eurostat.
Potrivit datelor, în 2023 erau angajaţi în UE 362.400 de pompieri, mai mulţi cu 3.200 față de 2022. Însă în ciuda acestei creșteri generale, au existat reduceri ale efectivelor de pompieri în majoritatea țărilor pentru care sunt disponibile date, inclusiv Cipru, Grecia și Italia, ţări care au suferit incendii masive pe parcursul anului 2023, care a fost de fapt al doilea cel mai fierbinte din istoria europeană.
În Cipru, s-a înregistrat o scădere cu 561 de pompieri în 2023 (ajungându-se la 1400 de la 1961 în 2022), ceea ce, procentual, înseamnă o scădere de 28,6%. Țara cu cea mai mare scădere a fost Lituania (-50,1%), în timp ce pe locul trei s-a situat Finlanda (-28%).
UE cere statelor membre să facă angajări
Într-o comunicat, ETUC cere UE și statelor membre să nu agraveze situația prin revenirea la austeritate, amintind că recent Comisia Europeană a lansat „procedura de deficit excesiv” pentru un sfert din statele membre, iar acest fapt implică riscul de a se recurge la noi reduceri.
Potrivit Confederației Europene a Sindicatelor, UE trebuie să investească în realizarea echitabilă a tranziției la economia verde, astfel încât să creeze simultan locuri de muncă de calitate și să sprijine financiar serviciile publice.
ETUC este formată din 93 de sindicate din 41 de țări europene, precum și din 10 federații sindicale europene, reprezentând aproximativ 45 de milioane de membri. Potrivit datelor, 2023 a fost al doilea an consecutiv în care numărul pompierilor a scăzut în Germania, Ungaria, România și Suedia.
Numărul mic de pompieri pune în pericol viețile europenilor
„Reducerea numărului de pompieri într-un moment în care criza climatică amplifică riscul incendiilor nu este ceea ce trebuie și este un lucru iresponsabil”, a declarat secretarul general al ETUC, Esther Lynch.
„Aceste reduceri pun în pericol siguranța oamenilor, a mediului și a pompierilor rămași, care acum este de așteptat să facă față unor incendii mai frecvente și mai grave cu mai puține resurse și mai puțină odihnă”, a adăugat ea.
Comunicatul include și declarații ale secretarului general al Confederației Europene a Sindicatelor din Servicii Publice (EPSU), Jan Willem Goudriaan, care a subliniat că reducerea numărului de pompieri într-un moment critic, în condiţiile în care numărul incendiilor este în creştere, îi pune pe angajaţii din domeniu în pericol.
„Astăzi, pompierii se confruntă cu incendii chiar și în timpul iernii, cum s-a întâmplat în Suedia. Lucru care nu s-a mai observat în trecut”, a adăugat acesta, menționând că în ciuda promisiunilor de consolidare a personalului, se întâmplă exact invers, potrivit CyprusTimes.
(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)