Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ ar putea folosi câini din rasa celebrei Lassie - Border Collie - pentru a alunga ciorile de pe piste.
Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ (Otopeni) lasă siguranţa pistelor pe seama câinilor dresaţi din rasa Border Collie: aceştia ar putea fi furnizaţi de o firmă specializată şi vor fi folosiţi pentru a alunga păsările de pe pistele de aterizare, potrivit unui anunţ lansat ieri de conducerea aeroportului bucureştean. Contractul, pe o durată de cinci ani, se ridică la aproximativ un milion de lei (circa 278.000 de euro). Firmele sau şcolile de dresaj interesate trebuie să dispună de un medic veterinar licenţiat şi de un instructor de dresaj atestat de Asociaţia Chinologică Română. De asemenea, câştigătorul licitaţ iei trebuie să aibă un adăpost de dresaj de minimum 1.000 de metri pătraţi, împreună cu terenul aferent. Contractul va fi atribuit prin licitaţie deschisă, organizată la sfârşitul lunii mai.
Păsările care invadează pistele aeroporturilor pot provoca accidente aviatice, din cauză că sunt aspirate de motoarele avioanelor care decolează.
Specialiştii contactaţi de EVZ susţin că metoda la care s-au gândit oficialii de la Otopeni nu este foarte utilizată în aeroporturile din străinătate, care folosesc fie mijloace tehnice - ultrasunete -, fie şoimi special dresaţi. În plus, un număr extrem de mic de firme româneşti îndeplinesc toate condiţiile impuse de organizatorii licitaţiei.
Decizia, luată pe baza unui studiu propriu
Gabriel Ţară, directorul general al aeroportului din Capitală, ne-a declarat că astfel de câini sunt deja folosiţi pe aeroportul din Zagreb (Croaţia). Câinii rasa Border Collie nu sunt singura soluţie pentru a îndepărta ciorile de pe aeroport, însă pare a fi cea mai ieftină. Directorul de la Otopeni a declarat că pe alte aeroporturi se pot folosi şoimi, explozibili, precum şi diverse mijloace tehnice, metode mai scumpe şi mai puţin „rentabile“ pentru „Henri Condă“, unde principala problemă o reprezintă ciorile care habitează pe pistele de decolare, şi nu păsările care tranzitează aeroportul.
Acesta a precizat că decizia a venit în urma unui raport din interiorul aeroportului, care arată că sistemul actual, bazat pe sunete, nu mai funcţionează.
Rasa Border Collie, folosită în special pentru păzitul turmelor de oi, se caracterizează printr-o vitalitate excesivă şi rapiditate în mişcări, un singur patruped putând acoperi aproximativ 5.000 de metri pătraţi în mai puţin de 20 de minute. Pentru a acoperi întreaga suprafaţă a pistelor este nevoie de aproximativ 10 astfel de câini, potrivit dresorului Gabriel Cocu. El este de părere că în România există cel mult 3 firme care îndeplinesc condiţiile depuse de conducerea Aeroportului Otopeni şi care au puterea financiară de a aduce astfel de câini din afară.
De cu totul altă părere este Cristi Vătau, patronul firmei Canisa Kris. Acesta, la rândul său dresor, susţine că a întâlnit metoda în Olanda, acolo unde s-a specializat în dresaj.
INCIDENTE
Păsări periculoase
Se estimează că în Statele Unite păsările care habitează pe piste „costă“ aviaţia peste 600 de milioane de dolari anual şi au provocat peste 200 de decese în ultimii zece ani. Costurile includ reparaţiile avioanelor şi pierderile rezultate din „ţintuirea“ aparatelor la sol. Cea mai mare catastrofă produsă de păsări a avut loc în octombrie 1960, când un avion de la Eastern Air Lines s-a prăbuşit în timpul decolării, din cauza unui stol de grauri care a afectat toate cele patru motoare ale aeronavei. Toate cele 62 de persoane aflate la bord au decedat.