Apariția PLUS dinamitează negocierile Cioloș-USR! Jocul lui Orban

Apariția PLUS dinamitează negocierile Cioloș-USR! Jocul lui Orban

În disperare de cauză – fiindcă risca să-l prindă europarlamentarele fără o formațiune funcțională, constituirea Partidului Mișcarea România Împreună (MRÎ) fi ind contestată și blocată în instanță –, ex-premierul Dacian Cioloșși-a cumpărat o grupare nou-nouță: Partidul Libertății Unității și Solidarității (PLUS), pe care l-a lansat sâmbătă, cu tam-tam, la Cluj-Napoca. „Evenimentul zilei” vă prezintă, în exclusivitate, implicațiile și consecințele acestei mișcări.

Potrivit cererii de înregistrare a partidului (care a fost depusă, pe 28 septembrie, la Tribunalul București), membrii fondatori sunt Daneș Raluca, Iordache Iulia și Iordache Adrian Alexandru.

Conform puți nelor informații publice, Iordache Adrian Alexandru este partener în cadrul unei firme de avocatură – Iordache Parteners –, activând, în principal, în cadrul spețelor vizând dreptul afacerilor. La rându-i, Deneș Raluca Florina este partener senior în cadrul aceleiași firme.

 

Divorț fără mariaj?

Potrivit surselor EVZ, lansarea noii grupări dinamitează negocierile privind o apropiere dintre Dacian Cioloș și USR – în fapt, ex-premierul tehnocrat îi curta intens pe oamenii lui Dan Barna tocmai fiindcă nu avea un vehicul politic care să-l propulseze până la Bruxelles.

De altfel, un mariaj cu Dacian Cioloș nu este privit cu ochi buni de nume încă importate în USR: nici Clotilde Armand – care s-a impus, până în acest moment, pe cea de-a doua poziție a listei pentru Parlamentul European – și nici Nicușor Dan nu sunt susținătorii unui astfel de scenariu, acuzându-l pe Cioloș că se întinde mai mult decât este cazul. Potrivit acelorași surse, extehnocratul condiționase orice alianță cu USR de acceptarea propriei candidaturi pe prima poziție a unei liste comune, ceea ce a stârnit nemulțumirea colaboratorilor lui Barna.

 

Ce așteaptă liberalii

De asemenea, apariția noului partid nu este o veste chiar atât de proastă pentru PNL, cu atât mai mult cu cât Ludovic Orban&Co se temeau de o alianță Cioloș-USR, care ar fi coagulat un electorat ce menține multe vase comunicante cu cel în mod tradițional revendicat de liberali. În spatele ușilor închise, Ludovic Orban speră că apariția PLUS va face imposibilă o apropiere electorală de USR și că ambele grupări vor eșua la proba euroalegerilor, ceea ce ar crește considerabil șansele PNL de a le înghiți pe rând, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat.

 

Vrea la Cotroceni

Sursele EVZ susțin că, la fel ca Tăriceanu, Cioloș este „condamnat” să intre în cursa pentru Cotroceni, ceea ce, oricum, ar fi iscat noi tensiuni cu USR și PNL. În realitate (și după candidatura sa pentru Parlamentul European), Cioloș intenționează să se targeteze pentru Cotroceni, aceasta fiind soluția strategică firească pentru a-și crește partidul și notorietatea. Liderii PNL sunt conștienți de planul urzit de Cioloș, dar ei mizează pe coagularea „tradițională” a tuturor forțelor anti-PSD din turul al doilea al prezidențialelor.

 

Justificări de fost tehnocrat

Dacian Cioloș a explicat, sâmbătă, motivele pentru care a preferat să lase de izbeliște vechiul proiect MRÎ. „Au trecut opt luni de cât noi ne organizăm pe teren şi acest dosar trenează în justiţie. Oameni care nu doresc ca noi să avem acest vehicul încearcă să împiedice, încearcă să facă să treneze acest proces de înregistrare. Dacă mergem în acest ritm, am concluzionat de prin septembrie că riscăm să nu fim în măsură să candidăm la alegerile de la sfârşitul lunii mai (...) În septembrie, am decis să ne gândim la o alternativă. Colegi de-ai noştri, oameni anonimi, care au vrut să dea o mână de ajutor, au depus o cerere de înregistrare a unui partid politic. Astăzi vreau să vă anunţ că acel partid politic este înscris în registrul partidelor politice din România. Astăzi vreau să vă anunţ că avem partidul nostru politic. Este vorba despre Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii (PLUS)”, a spus Cioloș. „Suntem gata să trecem la treabă. Însă avem nevoie de acest vehicul politic. Pentru noi, un partid politic nu este un scop în sine. Nu ne dorim un partid de dragul de a avea un partid şi de a face politică. Partidul este un instrument prin care să atingem nişte obiective pentru România”, a mai afirmat Cioloş.