CioloȘ: Modificarea OUG 20 privind majorările salariale NU RESPECTĂ legea. O vom CONTESTA la CCR

CioloȘ: Modificarea OUG 20 privind majorările salariale NU RESPECTĂ legea. O vom CONTESTA la CCR

Premierul Dacian Cioloș, a afirmat, marți, că legea care a modificat ordonanța 20/2016 referitoare la majorarea salariilor bugetarilor, adoptată ieri de deputați, nu respectă legea și că o va contesta la Curtea Constituțională. El a adăugat că efectele se vor vedea în timp atunci când viitorul Guvern, indiferent care va fi el nu va mai putea emite o Lege a salarizării unitare.

Iată principalele declarații ale primului-ministru Dacian Cioloș:

  • Modificarea ordonanței 20/2016 nu respectă legea. Sunt mai multe încălcări ale legislației și Constituției. Se discutau și se votau amendamente care nici nu erau formulate clar. Procedura spune că e nevoie de un punct de vedere al Guvernului.
  • Această solicitare de control de constituționalitate vizează doar legea care a modificat OUG, nu și ordonanța în sine. Ea în forma Guvernului rămâne valabilă. Dacă ar fi fost un dialog onest între Guvern și Comisiile parlamentare probabil o parte din aceste vicii ar fi putut fi corectare.
  • Modificarea periclitează posibilitatea de a adopta și aplica o Lege a salarizării unitare, pentru că va avea un efect negativ asupra marjei de bugetare pe care o putem aplica prin legea salarizării unitare. Practic o abordare populistă, eletorală, fără o analiză, dezbate pe subiect riscă să ducă la o incapacitate a aplicării legii salarizării unitare în anii următori, indiferent de Guvernul care va veni.
  • La întrebarea secretarului de stat dacă s-a făcut o analiză de impact, răspunsul președintelui de Comisie a fost că da și că impactul e devastator, îl citez pe dânsuil. Cușase luni înainte nu se mai adoptă legi cu măriri salariale. Legea prevede că instituțiile publice nu adoptă astfel de acte normative și instuție publică e și Guvernul dar și Parlamentul.
  • În al treilea rând s-ar fi respectat principiul bicameralismului care spune că o lege modificată substanțial trece prin cealaltă cameră. Senatul a trecut-o nemodificată și Camera a modificat-o și n-a mai trecut apoi prin Senat.
  • În plus OUG este în Parlament deja de câteva luni de zile, deci dacă s-ar fi dorit să se facă aceste modificări ar fi fost timp pentru o dezbatere reală cu argumente consistente neatacabile.
  • Această lege de modificare a OUG 20/2016 afectează niște principii pe baza căreia Guvernul și-a asumat modificări salariale. Nu se poate face reformă în administrație, sănătate, educație fără mările de salarii. Dar esențial pentru noi e corectarea unor inechități care persistă de ani de zile.
  • Așa cum a fost modificată această ordonanță ea recrează sau în unele cazuri adâncește inechitățile salariale. Am încercat să reparăm un lucru și acum o luăm din nou de la capăt.