Liderul provizoriu al social-democraţilor a ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la măsurile economice ale Guvernului liberal condus de Ludovic Orban.

„Tot ce așteptăm este un program economic coerent. Ni se tot promite în fiecare săptămână. Până acum nimeni nu știe ce urmeză.

Suntem la 1.000.000 de șomeri. Nu există nicio coerență economică. Ratingul de țară îl cunoaștem cu toții, ne împrumutăm cel mai scump din Europa”, a declarat Marcel Ciolacu, conform sursei citate.

Soluţia numărului 1 din PSD este un plan care include 28 de măsuri, care ar urma să fie transformate în proiecte legislative:

„Am venit cu 28 de măsuri pe care le-am pus la dispoziția Guvernului. Pe acestea le transformăm împreună cu specialiștii și o să venim cu proiecte de lege.

Anul acesta nu o să fie vacanță parlamentară. Este un program economic pe termen scurt și mediu. Propunem și injecții de capital în mediul privat.”

Ciolacu n-a rămas dator nici în ceea ce priveşte criticile la adresa propunerii PSD, formaţiunea acuzată că vrea să crească beneficiile sociale în dauna investițiilor:

„Ai investiții este normal să vorbim despre asta. Avem nevoie de ele. Este una dintre salvările României să fie șantiere dar nu vedem alocări.

Exemplul podului de la Brăila. Asta nu înseamnă că trebuie să descurajăm puterea de cumpărare.

Consumul a scăzut în România. Este o temă falsă să tai veniturile oamenilor. Pensia nu este o pomană, este un drept.

Mărirea alocațiilor vine direct pe consum. În momentul în care îți pică și economia, îți pică și puterea de cumpărare, categoric vei intra într-o criză economică mare.

Vreau să mi se explice cum s-a ajuns la un deficit de 1,7% în lunile ianuarie, februarie și martie, când nu a exista pandemia.

De ce s-au făcut plăți la ANRP înainte de termen în lunile martie și aprilie, când ele trebuiau plătite în septembrie octombrie.

Vreau să îmi explice Ministerul Finanțelor acest lucru. Avem probe și o să le punem la dispoziția presei.”

Totodată, el a anunţat că poartă discuții cu și Victor Ponta şi Călin Popescu-Tăriceanu pentru coagularea unei alianțe PSD-ALDE-Pro România valabilă la alegerile locale.

„Am anunțat deja că nu vom propune o moțiune cât timp este starea de alertă sau starea de urgență.

Nu credem că trebuie să aruncăm țara într-un haos mai mare decât este acum. Am convenit și cu Victor Ponta și cu domnul Tăriceanu să nu depunem o moțiune de cenzură doar de dragul de a depune o moțiune de cenzură și de a răsturna acest guvern.

Vrem să avem și un plan economic alternativ cu care să venim și să îl prezentăm și președintelui țării. El este decidentul când se desemnează un nou prim-ministru.”

Ciolacu a ajuns inclusiv şi la liderul ţării: „Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea dublării alocațiilor. La președinte este respingerea OUG.

Presupun că o să o promulge, nu are niciun temei. Am mai auzit anumiți membrii ai Guvernului care invocau că o vor ataca această lege la CCR. Ce să atace?

Ordonanța lor de prorogare a termenului? E bine să avem mișcări politice, problema e când devenim ridicoli.

Dacă nu au bani să dubleze alocațiile îl invit din nou pe domnul Orban: mâine dimineață să facă ședință de guvern și să impoziteze toate pensiile speciale și atunci o să facă rost de bani pentru dublarea alocațiilor.

Cred că e cea mai rapidă metodă. Eu îi garantez că PSD nu va ataca această ordonanţă la CCR.”