Ciolacu apelează la sfaturile lui Ion Iliescu: Este foarte ancorat în realitate

Ciolacu apelează la sfaturile lui Ion Iliescu: Este foarte ancorat în realitate Sursa foto: Arhiva EVZ

Ion Iliescu este singurul social-democrat care a câștigat alegerile prezidențiale din România. În vârstă de 94 de ani, s-a născut în 1930, el rămâne încă un personaj important pentru PSD.

Candidat la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu vrea să atragă asupra-i o parte din simpatia de care se bucură fostul președinte. Și, cu toate că nu l-a mai căutat de multă vreme, acum vrea să se sfătuiască cu el.

 Ion Iliescu, un politician ancorat în realitate

Ajuns la venerabila vârstă de 94 de ani, fostul președinte al României s-a retras din viața publică. Iar până zilele acestea, când a acordat un interviu, puțini mai știau care este situația lui Ion Iliescu. Acum, social-democrații vor să profite de pe urma simpatiei de care se mai bucură fostul lider de stânga, mai ales că urmează două rânduri de alegeri cruciale.

Marcel Ciolacu a declarat că în perioada următoare îl va căuta pe Ion Iliescu pentru o discuție. El recunoaște că nu a vorbit de multă vreme cu fostul președinte și nici nu a apelat la sfaturile sale. Spune că o va face acum, după ce, din interviul pe care l-a dat, i se pare că politicianul de 94 de ani este încă „foarte ancorat în realitate”.

„N-am vorbit în ultima perioadă, dar o să vorbesc în perioada următoare. Un preşedinte pe care eu îl respect, mai ales după interviul dat în care, să mă ierte, la 93 de ani, a punctat şi a făcut o prezentare, un tablou foarte concret şi ce reprezintă funcţia de preşedinte şi ce ar trebui să reprezinte instituţia prezidenţială. Mi s-a părut foarte ancorat în realitate”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu recunoaște că nu s-a mai sfătuit de multă vreme cu fostul președinte al României. Spune, însă, despre acesta ca este un om de stânga care „și-a făcut și el datoria față de țară”.

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu. Sursă foto: Facebook

PSD l-ar putea reactiva pe Victor Ponta

În contextul discuției despre fostul președinte Ion Iliescu, premierul a comentat și posibilitatea ca Victor Ponta să revină în Parlament pe listele social-democraților. Marcel Ciolacu a declarat că situația acestuia va fi decisă de forurile de conducere ale partidului. În susținerea candidaturii consilierului său, a spus că „nu a fost un premier slab”

„E o propunere venită de la organizaţia de la Dâmboviţa şi vom vedea ce decizie vom lua în biroul permanent al partidului. Victor Ponta să ştiţi că nu a fost un premier slab. Victor Ponta a pierdut nişte alegeri, din punctul meu de vedere, din cauza imaturităţii politice pe care o avea în acel moment şi a felului său de a fi mai arogant decât acceptă români. Victor Ponta n-a fost un premier prost”, a declarat Marcel Ciolacu.

Pe de altă parte, deși Ponta îi este consilier, Marcel Ciolacu evită să se asocieze cu declarațiile publice ale acestuia. Astfel, a precizat că afirmațiile referitoare la rolul jucat de Klaus Iohannis, la președinția țării, îi aparțin. Victor Ponta a declarat că actualul președinte „a fost pus pentru a respecta cerinţele unora din exterior, nu interesele României”.

Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale din 2014, împotriva lui Victor Ponta, cu o diferență de aproape un milion de voturi. El a fost votat de 6.288.769 de români, comparativ cu candidatul PSD care a strâns 5.264.383 de voturi.

Victor Ponta

Victor Ponta Sursa foto: arhiva EVZ

Ion Iliescu, despre succesorii săi

Fostul președinte al României a apărut într-un podcast, alături de fostul său consilier și colaborator, Ionuț Vulpescu. Cu acest prilej, Ion Iliescu a făcut o serie de comentarii cu privire la rolul pe care ar trebui să-l joace un președinte, conform atribuțiilor constituționale. În opinia sa, acesta trebuie să fie un mediator, deasupra celorlalți politicieni implicați direct în jocurile de pe scena publică.

„România are nevoie de cineva care să fie deasupra partidelor. Un președinte e un mediator. Cumva, e și ciudat câte etichete și sloganuri, apropo de publicitatea politică, au rezultat în ultimii ani. Unii au vrut să fie «președinte-jucător». Asta înseamnă democrație? Să joci, ca președinte, cot la cot cu partidele, cu grupurile de interese?

Sau să reprezinți interesul societății și al statului român deopotrivă, fără a deveni clientul unor relații de putere? De ce nu alege nimeni să se prezinte electoratului ca ceea ce ar trebui să fie, un președinte-mediator? Președintele e un arbitru al unui joc în care nimeni altcineva, în afară de societate, în întregul ei, nu are voie să câștige”, a spus Ion Iliescu.

 

 

 

Revista presei