Alegeri 2024. Abordare prudentă cu privire la un candidat comun PNL-PSD la prezidențiale

Alegeri 2024. Abordare prudentă cu privire la un candidat comun PNL-PSD la prezidențiale Sursa: Inquam Foto/Octav Ganea

Marcel Ciolacu s-a făcut că nu aude întrebarea jurnaliștilor după ce a fost întrebat cu privire la un candidat comun PNL-PSD la prezidențiale.

Ciolacu a evitat să răspundă direct la întrebare și a subliniat că prioritatea este votul românilor. Atât el, cât și Nicolae Ciucă, au refuzat să clarifice dacă exclud susținerea pentru un candidat din partidul advers la prezidențiale.

Ciolacu, despre un candidat comun la prezidențiale

Cred că este un moment corect și bine ales ca cele două partide cu toate că vom fi implicați în campaniile electorale și vom avea de gestionat și executivul și deciziile din Parlamentul României, fiindcă ele nu se conduc cu filmări pe Facebook și jigniri. O țară și o localitate nu le conduci cu haos, cu scandal și îmbrânceli.

Cred că în această perioadă, cele două partide, cu specialiștii pe care îi au, pot crea un proiect de țară și de ce nu, să ne strângem în coaliție după data de 10 iunie să luăm o decizie”, a fost răspunsul lui Ciolacu.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce i s-a atras atenția că nu a răspuns la întrebare, premierul a punctat: „Nu am auzit această întrebare. Mă interesează să văd votul românilor pe data de 9 iunie. Apoi voi veni și vă voi spune ce am decis”, a declarat Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Sursa:Inquam Foto/Octav Ganea

Codul Administrativ urmează să fie schimbat

Marcel Ciolacu, liderul PSD, și Nicolae Ciucă, liderul PNL, argumentează că dreptul de a fi ales nu ar trebui să fie restricționat prin comasarea alegerilor, și consideră că ar fi necesară o modificare a Codului Administrativ.

În prezent, conform legislației, un ales local aflat în funcție, care candidează din partea unui alt partid decât cel din care face parte partidul care l-a susținut în alegerile precedente, își pierde mandatul. Această situație ar putea afecta mulți primari din întreaga țară.

Dacă alegerile locale s-ar fi desfășurat conform calendarului stabilit inițial, aceasta nu ar fi constituit o problemă majoră. Totuși, devansarea cu trei luni a alegerilor va duce la faptul că primarii care au schimbat partidul în timpul mandatului lor actual vor pierde trei luni din perioada inițială a mandatului.

Ciolacu, despre un candidat comun la prezidențiale

Alegeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Rămân câteva luni de mandat care, în conformitate cu prevederile legii, actuali aleși trebuie să își ducă mandatele până la capăt. Este nevoie de o corelare între ceea ce înseamnă alegerea la 9 iunie, ducerea mandatului până la final. Trebuie să ne referim și la faptul că în România alegerile pentru primari, consilieri locali, consilii județene au avut loc în luna iunie și, odată cu pandemia, s-a produs acest decalaj.

Ca atare, și acolo sunt câteva elemente care trebuie recalibrate. În felul acesta, la nivelul specialiștilor pe administrație vom avea analize și propuneri în ceea ce înseamnă modificarea Codului Administrativ”, a declarat Nicolae Ciucă, în conferința de presă în care s-a anunțat comasarea alegerilor.

S-ar susține cei doi lideri unul pe celălalt?

Întrebat dacă s-ar vota unul pe celălalt la alegeri, Nicolae Ciucă a declarat că el va susține un liberal. În ceea ce privește susținerea penru un candidat PSD la prezidențiale, liderul PNL a spus că „Niciodată să nu spui niciodat”.