„Moțiunea de cenzură se va vota luni – 31 august! Guvernul Orban trebuie să plece!!!”, a scris laconic Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
Moțiunea de cenzură „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată” a fost depusă săptămâna trecută. Ludovic Orban a sesizat CCR, după ce PSD a depus a doua moțiune de cenzură împotriva sa și i-a rugat pe social-democrați să aștepte un verdict al judecătorilor constituționali înainte de a dezbate, în Parlament, și a vota moțiunea.

Orban a declarat atunci că o eventuală votare a moţiunii de cenzură înaintate de PSD ar „şubrezi dramatic capacitatea Guvernului de a face faţă provocărilor imense” cu care se confruntă, el arătând că, din punctul de vedere al puterii executive, dezbaterea moţiunii înainte de a se pronunţa Curtea Constituţională nu este în acord cu legea fundamentală. „Cred că Guvernul până la urmă va fi hotărât de români în data de 6 decembrie, când vor avea loc alegerile parlamentare”, afirmă Orban.

Este pentru prima dată când o moțiune de cenzură este depusă în timpul vacanței parlamentare. Guvernul Orban este criticat pentru modul în care a gestionat pandemia de Covid-19, dar și pentru felul în care a cheltuit banii pentru combaterea epidemiei. Mai mult, Executivul este acuzat că ar fi pus economia pe butuci și ar fi determinat creșterea ratei șomajului.

Moțiunea de cenzură are șanse mari să fie adoptată în Parlament, în condițiile în care social-democrații au 214 senatori și deputați. Iar dacă obține sprijinul celor de la Pro România, care au 23 de parlamentari, vor avea în total 237 de voturi – față de 233 minimul necesar pentru adoptarea moțiunii, scrie RomâniaTV.

Așadar, dacă moțiunea de cenzură va fi adoptată, Guvernul Orban va rămâne interimar 45 de zile, urmând să se ocupe de organizarea alegerilor parlamentare, dar fără să mai poată să adopte ordonanțe de urgență.

Nu îmi doresc să treacă aceată moțiune. Nu cred că PSD vrea să preia guvernarea. Vrea pur și simplu să arunce țara în aer. e izvorâtă din cinismul PSD-ist. E total neavenită” a spus miercuri președintele Klaus Iohannis răspunzând anunțului liderului PSD.